La Creu dels Ollers

Aquests dies de Setmana Santa, el Museu d’Art i Història de Reus obrirà per a mostrar un objecte prou interessant. L’antiga Creu dels Ollers, encara present a les professons de  la ciutat –se’n va fer una reproducció fa més de mig segle–, és una de les peces més representatives del patrimoni etnològic local vinculat a la religiositat popular.

És una creu d’improperis. El significat d’aquest mot és el d’insult o retret, i en el ritual cristià els improperis són textos que formen part de la litúrgia de l’ofici del Divendres Sant, retrets fets al poble pel patiment de Jesucrist, o bé representacions iconogràfiques que recorden la seva passió. Aquests elements, els podem trobar reunits en una sola representació, formant part d’una creu –anomenada dels improperis, de la passió o del gall– que algun autor ha vinculat amb els trofeus militars dels antics romans, com l’arbre del que pengen les despulles dels vençuts. Però també són presentats de forma individual. Els improperis són, en definitiva, icones que simbolitzen uns esdeveniments, recorden un personatge i permeten refer una història a partir de la seva contemplació. Es poden emmarcar, en aquest sentit, en el conjunt de representacions al·legòriques que trobem en tota mena de celebracions.

4 T
Improperis portats a mà

D’improperis, n’hi havia diversos i entre els que mostra la creu –que hem documentat amb Ferran Sugranyes–, hi trobem la bossa dels diners, la de Judes; la corda amb què Crist fou lligat; l’espasa usada per Pere, amb una orella enganxada. Hi destaca el gall que cantà després que Pere negués tres vegades Jesús. També hi trobem la mà de ferro, símbol de les bufetades que els soldats donaren a Jesús; la corona d’espines; la columna on fou lligat i el fuet usat per a assotar-lo. Hi són la trompeta usada pels soldats romans; el vel de la Verònica, on va quedar fixada la imatge del rostre de Jesús; el martell utilitzat per a clavar els claus a les mans i als peus; els daus amb què els soldats romans es jugaren els vestits de Jesús; la gerra que contenia el vinagre i l’esponja xopa que oferiren a Jesús a la creu. I el sol i la lluna, representació de la foscor que envaí la Terra per l’eclipsi que es va produir en el moment que Crist expirà; la llança amb què un soldat romà —anomenat Longí per la tradició cristiana— travessà el pit de Jesús per tal de confirmar la seva mort; l’escala i les tenalles usades per a desclavar i baixar el seu cos; i la palma, associada a la seva entrada triomfant a Jerusalem, però alhora símbol del triomf dels màrtirs sobre la mort.

4 R
Antiga Creu dels Ollers (Carrutxa/AMR)

A Reus, fins al segle XVIII, figuraven a les professons dotze fanals o llanternes de roba on hi havia pintats els atributs de la Passió. El 1720 van començar a sortir els improperis portats a mà, que foren augmentant fins al 1762, i que eren sortejats entre els congregants de la Sang. N’hi havia trenta-tres.

La creu d’improperis, propietat de la Reial Congregació de la Sang, té tres metres d’alçada, és de talla daurada i consta ja als seus inventaris de béns dels segles XVII i XVIII: «Ítem una creu de fusta tova ab insígnies de la Passió» (1630). El fet de ser de fusta tova n’alleugeria el pes però també explica l’estat de conservació de la peça, que ha necessitat d’una llarga restauració. L’any 1734 fou cedida a la Confraria dels Ollers –un ofici prou important al Reus preindustrial– i per aquesta raó rep el nom popular. L’any 1952 se’n féu una reproducció per tal de ser portada a la professó.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en patrimoni i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s