A trets per Pasqua

El costum de disparar trons, coets i armes de foc en el moment que les campanes anunciaven la resurrecció de Crist fou molt comú en el passat. Malgrat les repetides prohibicions, arribà fins a mitjan segle XX i encara, pel que fa a l’ús de la pirotècnia, es manté en algun indret. Les ordinacions municipals de Margalef de Montsant del 1885, amb un redactat semblant a les d’altres poblacions, ho especifiquen: «Queda absolutamente prohibido el disparo de armas de fuego, cohetes y petardos el sábado santo, antes ni después de tocar a gloria.»

Els exemples a la premsa són nombrosos: «Pero al despertar en el día de Pascua al repique de las campanas y al festivo tiroteo de las armas de fuego», comença la crònica el Diario de Reus el 5 d’abril de 1860. I el diumenge de Pasqua de 1876, comenta: «ayer era más de la una de la tarde cuando todavia se oia el disparo de armas de fuego, en señal de ‘Aleluya’.»

Amb el costum de disparar trets els accidents sovintejaven. La premsa recull, el 1890, el d’una dona que «recibió un balazo en el pecho cuando se encontraba en la puerta de su casa oyendo los repiques y los tiros que anunciaban la resurrección del Señor». La senyora «está gravísima, y el que disparó la escopeta tan bueno; como que no se sabe quién fué». O el cas d’un jove que «perdió el ojo derecho á consecuencia de un cohete que le penetró por el mismo. Y el año próximo se continuará».

El 1900, el Diario de Tarragona ho explicava amb ironia:

«En Málaga, el sábado de gloria hubo unos cuantos heridos a causa de los disparos de armas de fuego con que se celebraba la resurrección del Señor. Lamentable es que haya desgracias personales con tan fausto motivo, pero eso no se puede evitar. No es cosa de exigir a los malagueños que falten a sus costumbres tradicionales de disparar escopetas y pistolas con balas, porque mueran media docena de personas a consecuencia de los disparos. ¡Ante todo la tradición!»

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s