La carretillada

No trobareu pas les paraules carretilla —l’artifici pirotècnic característic dels diables— ni carretillada als diccionaris normatius. Només el Diccionari Català-Valencià-Balear recull l’accepció carretilla com a «roda de focs artificials».

carretillada2

Els arbocencs estan molt orgullosos de la seva carretillada centenària i afirmen que el nom és exclusiu de la població, tot i que ara ha fet fortuna com a genèric per a designar les exhibicions a la plaça de moltes colles de diables. Tant, que Ramon Vallverdú, a Foc en dansa. Els balls de diables del Penedès i el Camp de Tarragona (2006), defineix carretillada com una «encesa continuada de carretilles i altres elements pirotècnics tot evolucionant en cercle al voltant de Llucifer i i/o la Diablessa, depenent dels llocs, i tot ballant al so dels tabals. La més coneguda és la de l’Arboç, on assisteixen diables d’arreu del país per gaudir d’aquest espectacle» i també «és com anomenen algunes colles l’encesa conjunta».

El cert és que la denominació carretillada apareix, fa més de cent anys, sempre associada al foc dels diables arbocencs. Al Diario del Comercio de Tarragona, el 12 de setembre de 1896, el corresponsal al Vendrell explica la festa de la població veïna:

«Uno de los actos donde asistió más concurrencia fué el celebrado frente a las Casas Consistoriales después de la procesión, pues presentaba dicha calle un cuadro de las verdaderas costumbres de un pueblo, con el baile de  los enanos, jigantes y cuantos además son organizados, los populares Xiquets de Valls  levantando sus atrevidos castells y torres al toque de las típicas grallas y finalmente el disparo por el baile de los díables, de la gran carretillada.»

En aquell moment la Festa Major —Sant Julià— se celebrava a començaments de setembre i l’exhibició dels diables, que qualifica de «gran carretillada», té lloc al davant de la Casa de la Vila. El programa de la Festa Major de 1876 —citat a E. Cruañes Ball de Diables de l’Arboç (1988)— anuncia que, davant l’Ajuntament, «ejecutarán los bailes sus piezas y finalmente el de los Diablos, que se ha distinguido siempre entre los demás de esta comarca, disparará con sus macetas unos bonitos fuegos artificiales». Òbviament, es tracta del mateix, però el nom no s’especifica. Podem pensar que la denominació es popularitza a finals del segle XIX i el cert és que, a partir, d’aquest moment, apareix ben sovint. A partir de 1901, els programes de festa sembre esmenten la carretillada.

El 1900 també ho explica així Lo Vendrellenc, en una cònica de la celebració:

«Com cada any, un dels números més curiosos y de més efecte del programa fou la carretillada, que ‘l ball de diables disparà devant de la Casa de la Vila al retornar lo Ajuntament de la professó.»

I el 1902, anunciant la festa, comenta: «Com cada any, després de la professó, se disparará devant de Casa de la Vila la vistosa y típica carretillada, un dels números més curiosos de la festa major de la bonica vila de Arbós». Aquell any, el programa parla de «fantástica carretillada» i «carretillada fantástica» a la fi de les professons, del 7 i 8 de setembre, en honor a sant Julià i els sants màrtirs.

El maig de 1904, Lo Vendrellenc anota una actuació del ball arbocenc al Vendrell, amb motiu del Congrés Agrícola que s’hi celebra:

«El diumenge cap al tart vingué a la nostra vila ‘l Ball de diables de Arbós, que enjegà una esplèndida carretillada, quan el ministre deixà nostra vila.
Demostraren lo que sabíam, que n’eran mestres en tirar carretilladas.»

Aquell any, per Festa Major de l’Arboç, els diables fan una carretillada després de l’ofici de completes, al vespre, i tot seguit es dispara un castell de focs, de la reusenca pirotècnia Espinós, a la Giralda, que acaba amb la il·luminació de tota la torre.

carretillada1

I així, any rere any. El 1909, a la festa —ja a l’agost i «una de las más típicas de Cataluña»— no hi falta, com apunta La Vanguardia, la «carretillada por los històricos diables».

[Més informació als comentaris]

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La carretillada

 1. spalomar ha dit:

  Com que considero que hi ha qüestions que són d’interès general, contesto des del blog:
  Evidentment, la carretillada, com a acte propi dels diables és anterior a 1896 —i probablement, al 1876— però aquesta és, ara per ara, la primera vegada que he trobat documentada la denominació a la premsa.
  Sembla clar que el nom de carretillada va associat a l’exhibició de foc del Ball de Diables de l’Arboç. A banda dels exemples ja esmentats, al programa de la Festa Major de Vilafranca de 1926 hi llegim:
  «29 d’agost. Al punt de les dotze del migdia […] un repic general de campanas i una fortíssima tronada […] acompanyada dels trons i surtdors del tan anomenat ball de diables de l’Arbós, anunciaran que la festa ha començat.
  30 d’agost [..] En passar la processó per la Rambla de St Francesc en mig de les evolucions de tots els balls, els diables de l’Arbós. calaran una EXTRAORDINÀRIA CARRETILLADA.»
  Per tant em sembla absolutament correcte parlar de La Carretillada com a acte propi del Ball de Diables de l’Arboç, encara que ara ha esdevingut una denominació genèrica que diverses colles fan servir per designar les seves actuacions a plaça i les enceses conjuntes.
  No serà el primer cop que un nom particular o una marca esdevé d’ús general per designar un producte, hi ha força exemples.

 2. jordi ha dit:

  brillant com sempre Salvador!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s