Identitat i festa

En una definició de diccionari, identitat és el «conjunt de característiques que fan que una persona o una comunitat sigui ella mateixa»; dit d’altra manera, la identitat és una construcció social que possibilita l’existència de col·lectius humans que comparteixen vincles i referents simbòlics. No cal dir que les identitats que pot tenir una persona són múltiples i que aquesta percepció de pertinença al conjunt esdevé clau en l’establiment de relacions d’ajut mutu i de cooperació entre les persones cara a assolir objectius comuns. I que, alhora, pot esdevenir perillosa si es basteix exclusivament sobre la diferència i genera refús vers els altres. I no m’allargaré perquè sobre el concepte d’identitat s’ha teoritzat molt i és present a diari, per a bé i per a mal, en el debat ideològic.

0 T

Màscares de carnaval a Capçanes (1997)

Em limito ara a les identitats més domèstiques –com les associatives o les locals– pel fet que m’han demanat per al proper dissabte 1 de juny una xerrada sobre el tema a Capçanes. Efectivament, el sentiment de pertinença a un grup social és un factor cabdal per a cohesionar un grup de persones que aporten esforços i voluntat dins un àmbit associatiu –des de la colla d’amics que organitza les festes del poble a l’ateneu, passant pel club esportiu o la colla gegantera– i és prou clar que en cada individu es poden sobreposar i creuar identitats diverses.

No hi ha pas cap dubte que la festa, com a manifestació necessàriament col·lectiva que necessita d’una comunitat que la celebri, té un component d’identitat important. Hi ha models de fer festa i pràctiques culturals concretes que fan que les persones s’identifiquin amb una localitat. Costums que esdevenen tradicions –percebudes, molts cops, com a més singulars que no pas ho són– i rituals que esdevenen referents simbòlics, més enllà de la seva significació en el passat. La transformació de moltes pràctiques de l’antiga religiositat popular n’és bon exemple.

4 T

Passant amb els carraus per Setmana Santa, a Capçanes (1996)

És clar, doncs, que podem definir les característiques de la festa local com a cruïlla entre models comuns d’àmbit geogràfic més ampli –per exemple, la jota com a ball de plaça al Priorat– i l’especificitat d’uns costums locals que la poden singularitzar. I esbrinar quins són els trets característics que actuen com a referents d’identitat local a la festa. Sempre en el canvi constant que genera el pas del temps i les generacions. L’evolució del calendari festiu reflecteix –entre altres aspectes– les transformacions en la forma de guanyar-se la vida de la gent d’una població, en les creences i en la relació amb les comunitats veïnes i els grans nuclis urbans –un fet significatiu, amb l’arribada del ferrocarril al Baix Priorat. Però, alhora, permet constatar com la comunitat necessita, en cada moment, d’un temps de relació i festeig, d’esbarjo i de trencament amb la quotidianitat, de recreació dels símbols que fan que sigui ella mateixa.

Jornada de cultura popular
Festa i jota, identitat prioratina
Dissabte 1 de juny de 2013

A 2/4 de 6 de la tarda, Tast de jota. Música i jota a Capçanes, a càrrec d’Albert Margalef, a la plaça de l’Església (cal inscripció prèvia, tel. 977 178 320).
A les 8 del vespre, xerrada de Salvador Palomar, Festa i identitat. Calendari festiu de Capçanes, presentat per Toni Orensanz. Al local de La Pedrera.
A 2/4 d’11, ball de plaça amb «La criatura verda», a la plaça de l’Església.

Organitzen l’Ajuntament de Capçanes i Carrutxa.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s