Testimoni de festa

testimonisjuny

Poques persones de fora vila conèixer millor –i des de dins– la nostra Festa Major de Sant Pere que Xavier Orriols. Constructor d’instruments i músic, el contacte amb la nostra festa es remunta, si més no, al moment en què, a finals de la dècada de 1970, alguns joves reusencs s’apropen al seu taller de Vilanova i la Geltrú per tal d’adquirir unes gralles. La gralla ha estat l’instrument que ha acompanyat els gegants reusencs en les seves ballades en els dos últims segles i, en aquell moment, l’aparició d’una nova fornada de grallers fou clau en la continuïtat de la presència d’aquest instrument al carrer i un dels primers símptomes d’un esclat cultural que portaria a la recreació de l’antic seguici festiu reusenc a partir d’elements i rituals històrics, la reincorporació de balls o la construcció de noves figures.

Xavier Orriols ha viscut aquest procés, durant més de tres dècades, com a constructor, músic i investigador de la cultura popular. Perquè la festa reusenca ha generat una demanda constant de música. L’aparició de nous elements festius ha necessitat de tonades i formacions musicals, fent de la diversitat i la qualitat una exigència. Amb Xavier Orriols vam viure l’apassionant recerca i el retorn de la cornamusa al carrer –per Sant Pere, el sac de gemecs ja sonava el 1984–, i les seves aportacions i reflexions sobre el ritual festiu han nodrit moltes vegades els nostres debats. Hem treballat junts en exposicions i jornades, de la música al pessebrisme, passant pels diables. És col·laborador habitual de Caramella i soci de Carrutxa des de temps immemorials.

Però més enllà de les aportacions teòriques, el relat de la seva experiència com a participant a la festa ens pot apropar al coneixement de l’evolució de la festa i la seva consolidació des del voluntarisme personal i associatiu fins a la implicació dels organismes municipals. Vivències compartides de dinars amb els vinguts de fora i de dormir a les cases dels amics, de coets per despertar Reus i de migdiades. Xavier Orriols ha estat la primera persona de fora vila que va rebre el Tro de Festa –una distinció molt interessant perquè et toca un morter de la Tronada– com a reconeixement a la seva tasca.

En una visió, alhora, des de dins i des de fora, des de la pràctica com a músic i la teoria com a investigador, l’aportació de Xavier Orriols és una excel·lent cloenda del cicle «Testimonis» d’aquesta primavera 2013, en uns dies en què ja toca parlar de festa.

Xavier Orriols Sendra
La recreació de la festa reusenca
Presenta: Ricard Solana, membre fundador de Carrutxa
Dijous 13 de juny, a 2/4 de 8 del vespre, a l’Arxiu de Reus (C/ St. Antoni M. Claret, 3)

 

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s