Una tronada aviada massa aviat

Aquests dies de juny, propera la Festa Major i amb la Tronada com a protagonista de l’actualitat, ve a tomb fer alguna aportació sobre la història d’aquesta manifestació pirotècnica, avui emblemàtica, de la nostra festa.

Com ja s’ha dit moltes vegades, aviar una tronada és una forma de donar solemnitat a determinats moments d’una celebració, o d’anunciar-la. Les tronades actuals en són exemple i la del 29 de juny a la tarda crema quan la imatge del sant passa pel Mercadal i resta a la porta de l’ajuntament. Un costum semblant trobem anotat en les professons de trasllat de la imatge de la marededéu, quan aquestes solien fer el curs de la professó general per enfilar tot seguit cap al santuari de Misericòrdia.

masclestronada

Com explica el dietari de Francesc Torné i Barrera (1833-1888), el 3 de maig de 1868, «a las 4 de la tarde se anà a buscà la Verge de Misericòrdia per pregàries y aven alcansat la gràcia la tornaren per San Pera ab molta pompa com acostuma afè totas las vegadas que se va a tornà». Per Sant Pere, però amb el Ball de Diables al davant, com pertocava. Diables i tronades són dos trets ben característics de les nostres festes, però, com que el foc encén la flama, a vegades s’avien tronades abans d’hora:

«Al llegar a la plaza de la Constitución ocurrió un desagradable incidente motivado por haberse prendido fuego a la caja de carretillas de uno de los diablos, que arrojada al suelo por este y esparciéndose las carretillas, fueron causa de que se comunicara el fuego a la tronada que había dispuesta para el paso de la Virgen por dicha plaza. Sorprendida la compacta multitud por tan inesperado y súbito estruendo, atribuyéndose su causa a otra cosa y produciéndose instantáneamente un pánico, todo el mundo la dió hacia la calle de la Mar, plaza del Castillo y demás bocacalles, dando eso lugar a la consiguiente confusión, a sustos y empujones.»

La cosa no va passar de l’ensurt i, pel que diu la premsa, ningú va prendre mal. Hem de recordar que abans el públic seguia l’esclat de la tronada des de dalt de la plaça, a tocar del regueró de pólvora, com es pot observar en moltes fotografies, en bona part del segle passat. I que, a més, aquell any el centre de la plaça estava ocupat per la Piràmide, un monument temporal, fet de fusta i tela pintada, amb il·luminacions. I també és interessant el comentari del diari sobre la confusió de la gent respecte a l’origen de l’esclat. Els temps eren políticament convulsos.

Aquest cop, com altres vegades, no va ser veritat el que anunciava a la premsa el pirotècnic Josep Murgades: «[…] a los Sres aficionados al disparo de carretillas, que a más de ser elaboradas con perfección y seguridad, y su coste sumamente equitativo, obtendrán la ventaja de no inflamarseles antes de querer usarlas». Finalment, la imatge va arribar al santuari, però als diables els hi quedava foc per estona. Ho explica l’altre Francesc Torné (i Domingo) a la seva Crónica general de la Virgen de Misericordia (1870): «Por espacio de más de media hora tuvo que estar parada la Santa Imagen a causa del gran disparo de coetes y carretillas que continuamente estaba haciendo la comparsa diablesca». Tot plegat, molts diables, molt de foc i una tronada encesa fora d’hora.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Una tronada aviada massa aviat

  1. spalomar ha dit:

    No he trobat, per ara, si més no en un més d’un segle i mig de premsa escrita, cap notícia d’un accident a la nostra tronada, Si que n’hi ha en altres poblacions, però sempre amb els pirotècnics com a malaurats protagonistes, en el moment de carregar els morters. Hi ha una notícia, de tradició oral, sobre un militar que va caure del cavall perquè aquest es va espantar amb la tronada. Qualsevol aportació serà benvinguda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s