Un dels motius de preocupació de la canalla reusenca –àmpliament constatat en les moltes visites que he acompanyat a l’exposició «Ara toca festa»– és la solitud del gegant Carrasclet. Els altres gegants tenen parella, però l’alt i ben plantat lluitador antiborbònic, no.
Aquesta Festa Major, si més no, el gegant Carrasclet gaudirà de companyia. En les seves sortides per Sant Pere li farà costat la geganta Elisabet Cristina. No és una figura qualsevol, perquè, si el nostre gegant representa Joan Barceló i Anguera, guerriller contra les tropes de Felip V després del 1714, la geganta representa Elisabet Cristina, esposa del rei Carles III.
Els gegants Elisabet i Carrasclet a Wolfenbüttel, el 2012 (Foto: colla del Carrasclet/facebook)
Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel (1691-1750), nascuda en aquesta ciutat alemanya, va contraure matrimoni amb l’Arxiduc Carles d’Àustria, el 1708, a l’església de Santa Maria del Mar de Barcelona. Quan Carles abandonà Barcelona per a esdevenir emperador romanogermànic, la va deixar com a representant dels seus interessos a Catalunya, on va residir fins al 1713. Com a reina, Elisabet Cristina va concedir el títol de ciutat a Reus el 1712. A la mort del seu espòs, i davant dels problemes successoris en què caigué Àustria a partir del 1740, Elisabet Cristina desenvolupà una important activitat diplomàtica en favor de la seva filla Maria Teresa.
A Àustria es trobà amb Pere Joan Barceló (1682-1743), nascut a Capçanes, que després de la caiguda de Barcelona va organitzar una guerrilla per a sublevar la població contra Felip V. Després d’anys de lluita, i un cop signada la pau entre el Borbó i l’emperador Carles, s’exilià a Viena, on fou confirmat en el grau de coronel i continuà lluitant dins l’exèrcit austriacista.
La geganta alemanya participarà en el seguici reusenc i no és la primera vegada que visita el nostre país. I és que el juliol del 2008 va venir a Barcelona per a commemorar el 300 aniversari del casament entre Carles d’Àustria i Elisabet Cristina. En aquella ocasió, també va ser acompanyada pel gegant Carrasclet. La colla reusenca va visitar Alemanya l’any 2012.
Dues figures històriques que ens remeten a tres segles enrere. Posats a recordar el passat i el simbolisme de les figures, no sembla gens desencertat proposar que l’Àliga balli solemnement davant la parella, com pertoca a la categoria dels personatges que representen.