El carro dels romanços

Els dies 26 i 27 de setembre, dins el programa de la Festa Major de Misericòrdia, Bravium Teatre proposa una passejada pels carrers i les places del nucli antic reusenc amb el seu «Carro dels romanços», que sortirà de la seu de l’entitat (C/ de la Presó, 13) a les 8 del vespre.  Amb aquest motiu, recupero alguns fragments de la meva introducció al llibre Explicació del Carnaval de Reus i dels costums que hi ha durant l’any (Carrutxa, 2010), referents a aquesta forma de literatura popular, tot convidant-vos a conèixer aquesta experiència.

Força cops associem la cultura popular a una cultura no escrita, de transmissió oral. I és que, certament, l’oralitat ha tingut i té un paper clau en la creació i difusió d’aquest bagatge de coneixement, creences, idees, formes d’entreteniment o de comunicació que habitualment ubiquem dins l’àmbit sempre imprecís de la cultura popular i tradicional. Un fet que, per altra part, no resta pas importància, en absolut, a la funció de la paraula escrita i impresa en la transmissió d’aquest patrimoni. En la relació estreta entre literatura folklòrica oral i materials impresos trobem, no poques vegades, la clau per a entendre la difusió de determinats temes o l’arrelament d’uns personatges concrets en l’imaginari col·lectiu dels pobles. D’exemples de formes de literatura oral que troben suport en la impremta, en podríem esmentar molts: dels goigs religiosos als fulls de calendari de paret, dels romanços als opuscles que recullen relats o peces de teatre popular.

vidapagesos

Els romanços de fil i canya són, encara al tombant del 1900, mitjans de comunicació de masses. Són composicions en vers impreses en plecs de quatre pàgines i encapçalades per una xilografia que no sempre lliga prou bé amb el contingut del text. El seu nom –’de fil i canya’ o ‘de canya i cordill’– els ve donat per la forma com s’exposaven a la venda: penjats d’un cordill i agafats amb un tros de canya, a manera de pinça, perquè no se’ls emportés el vent. Els venedors els recitaven o els cantaven, com a reclam, i la gent els adquiria per a llegir-los i repetir-los en reunions d’amics, al cafè o en trobades familiars.

De romanços, n’hi hagué de temàtica molt diversa. De relats fantàstics, però molts d’altres expliquen fets succeïts en el passat o esdeveniments recents, episodis d’una història popular empeltada de llegenda o biografies de personatges coneguts. També hi havia lloc per a la descripció de costums o per a la denúncia de les condicions de vida de les classes treballadores. Per a la difusió de les idees i per a la crítica política. Les cròniques de successos i els afers amorosos hi abunden, i les històries truculentes atreien amb desfici l’atenció dels espectadors. Els romanços eren, doncs, una forma d’entreteniment popular i un vehicle de transmissió de notícies i rumors, d’històries reals o fantàstiques, alhora que una forma de guanyar-se la vida per a impressors i venedors.

polli

La funció comunicativa dels romanços de cordill o fil i canya se’ns fa ben evident quan s’adrecen a explicar fets –reals o imaginats– succeïts en indrets més o menys llunyans. A la segona meitat del segle XIX, però, romanços i premsa coincideixen –quan no competeixen– en la tasca d’informar i entretenir el públic. Si més no en teoria, la premsa diària intenta donar a conèixer i reflectir els fets amb objectivitat, diferenciant informació i opinió. I la literatura popular construeix la seva pròpia realitat a partir de les necessitats del públic al qual s’adreça i dels recursos de què disposa el comunicador per a atreure l’interès dels espectadors.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a El carro dels romanços

  1. Retroenllaç: Josep Ferré Prats, de malnom Queri | La Teiera

  2. Retroenllaç: Òpera, coques i romanços per a tothom | El Món de Reus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s