Per a recordar un 13 d’octubre

Avui, 13 d’octubre, és una data assenyalada en el record de les persones que han estat perseguides o han mort per les seves idees. Avui fa 104 anys de l’assassinat per part del govern, atiat per l’Església catòlica, de Francesc Ferrer i Guàrdia, pedagog.

ferrerguardia

«Francesc Ferrer i Guàrdia és un personatge estrany. Sí, estrany: un home que, sense formació pedagògica prèvia, sense haver tingut accés a cap sistema d’ensenyament reglat després dels dotze anys, va comprometre la seva vida amb un ideal d’emancipació dels éssers humans, i per això va morir, víctima dels odis que contra el seu projecte van generar-se entre les oligarquies que, a l’Espanya del començament del segle XX, tenien prou clar que els seus privilegis socials depenien d’impedir, entre altres qüestions, el desvetllament d’una consciència lliure, crítica i racionalista entre la ciutadania. I sabien molt bé que això començava per l’educació dels infants.»

D’aquesta forma, el web de la fundació que porta el seu nom sintetitza el seu projecte i les raons de la seva mort. Ferrer va morir als cinquanta anys –havia nascut a Alella, el 10 de gener de 1859–, després d’un judici sense garanties on, sense cap prova, un tribunal militar el va condemnar per haver suposadament instigat la revolta popular de juliol de 1909, altrament coneguda com a Setmana Tràgica. Fou afusellat un 13 d’octubre.

La seva execució va provocar protestes arreu d’Europa. Sovint se l’ha qualificat com a màrtir de la llibertat de pensament. El paper de l’Església catòlica en la mort del fundador de l’Escola Moderna i en la persecució, per les idees, dels mestres de l’època és ben significatiu i no pot ser oblidat ni negligit. En el cas de Ferrer, pels constants atacs que va rebre la seva proposta pedagògica –moltes de les seves idees són avui presents en l’educació–, que van culminar en el sermons del bisbe de Barcelona, Salvador Casañas, acusant-lo d’haver provocat l’esclat revolucionari del 1909. Però també, durant aquest segle XX, en molts altres exemples de mestres desterrats a punta de pistola dels pobles on exercien per a les societats obreres, inhabilitats per a la seva feina després de la Guerra Civil  o directament afusellats per les tropes franquistes.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en les idees i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Per a recordar un 13 d’octubre

 1. Francesca Roig Galceran ha dit:

  Va ser defensat pel militar vilanoví Francesc Galceran i Ferrer. A Ferrer i Guàrdia li van presentar tres noms perquè en triés un per fer-li d’advocat defensor. Com que tant li feia un com un altre perquè sabia que el condemnarien, va triar en Galceran per les coincidències en els noms i les inicials (Francesc Ferrer Guàrdia – Francesc Galceran Ferrer). Galceran en va fer una defensa impecable (tenint en compte amb el que es va trobar) amb la què, de fet, no el podien condemnar. L’informe de la defensa comença així:
  “Debo ante todo hacer presente las circunstancias entre las cuales se ha desrrollado el proceso contra Francisco Ferrer. Durante el sumario han declarado todos los enemigos; se han recibido y unido a él cuantas denuncias anónimas podían perjudicarle; se han amontonado pareceres de autoridades más o menos conocedoras del asunto; han sido desterradas cuantas personas podrían ilustrarnos sobre la vida, costumbres y trabajos a que se dedicaba; además, después de la lectura de cargos, me han sido negadas cuantas pruebas he solicitado; no he podido lograr fueran oídos los testigos que lo pretendían, por haber transcurrido el plazo legal para ello, y me encuentro con un proceso terminado, sin que ni un solo momento el interés constante y extremado, en busca de cargo, se haya dirigido en busca de la claridad, recurriendo a personas del bando contrario, el que por todas clases de medios ha logrado manchar mi defendido. Pero esto que expongo en la mayor calma posible, y en el son de protesta, no quiere indicar de ningún modo que me presente ante vosotros desanimado ni desarmado. Los obstáculos han redoblado mis energías; éstas me han sostenido en la marcha forzada que desconocidos intereses me han hecho llevar, y apoyado como vengo por la razón, si mis facultades corresponden a mi voluntad, no me asusta lo que aquí pueda ocurrir”. Més tard es refereix a “la indigna coacción que desde hace tiempo viene pesando sobre todos para apartar esta causa de la verdad y la razón”.
  En la majoria de publicacions sobre el judici, l’informe de la defensa no hi figura. En una obra coetània d’aquests fets, de tendència pro governamental, es pot llegir: “Ningún abogado que espontánea y voluntariamente hubiese aceptado la defensa de Ferrer habría puesto más calor que el que presentara el capitán Sr. Galceran, a quien un mandato de la ley y una designación del azar se lo impusieron.”
  Va fer el que va poder.

  • spalomar ha dit:

   Efectivament, ja el 1911 un periodista escocès, William Archer, escrivia «Dado que no conocía a ninguno de los oficiales, se decantó por el capitán Francisco Galcerán Ferrer, basándose en una simple coincidencia de nombre y apellido. El capitán Galcerán confesó que acepto el caso sin mucho entusiasmo, ya que repudiaba a Ferrer por el antimilitarismo que profesaba. Pero bastó una hora de conversación con el prisionero para hacer de Galcerán un impávido defensor».
   El cito en castellà perquè encara que hi ha una traducció catalana de l’obra d’Archer, de 1935, no l’he llegida. En castellà ha estat publicada el 2010, per Tusquets (Vida, proceso y muerte de Francisco Ferrer Guardia, col. Tiempo de memoria)

 2. Retroenllaç: Brigada Mixta » Arxiu del blog » Per a recordar un 13 d’octubre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s