Una festa d’especial solemnitat

La celebració de les festes en honor a sant Bernat Calvó, l’octubre de 1733, constitueix un exemple excel·lent de les grans solemnitats festives que, amb motivacions religioses o cíviques, van sovintejar al Reus del segle XVIII.

actaconsell1733

Bernat Calvó –segons la grafia que apareix  en la documentació antiga– o Calbó –tal com el recull l’Enciclopèdia Catalana– va néixer al segle XIII a la masia que porta el seu nom. Fou abat de Santes Creus i bisbe de Vic. La veu popular li atribuí nombrosos miracles i ben aviat fou considerat sant a la que havia estat la seva diócesi. L’Església, però, no el va reconèixer com a tal fins al 1723 per al bisbat de Vic i fou el 1733 que aprovà l’extensió de la pregària a la diòcesi de Tarragona, fet que motiva la celebració.

La solemnitat que es desenvolupà entre el dissabte 24 d’octubre i el dimarts 27 ens ha arribat prou ben documentada gràcies, d’una banda, a la memòria –impresa a Barcelona, per encàrrec del municipi reusenc– el 1735, la Relación de los sagrados alborozos en que prorrumpió la seimpre insigne y antiquíssima villa de Reus en los días 25, 26 y 27 de octubre de 1733, però també per la nombrosa documentació conservada a l’Arxiu municipal, sobretot les actes del Consell i els documents comptables. Andreu de Bofarull, pouant d’aquestes fonts, en fa una excel·lent descripció als seus Anales históricos de Reus, del 1845.

A més dels oficis religiosos, a la celebració hi trobem les necessàries lluminàries, el guarniment dels carrers –amb catorze capelles preparades pels gremis– i de les façanes de la prioral, desfilades i professó amb un seguici espectacular: l’Àliga –en una de les seves darreres sortides solemnes–, la mulassa i els gegants, per part de la Vila, i dinou balls i danses – Bastonets, Cavallets, Dames i Vells, Galeres, Valencians, Prims, Gitanes…– amb cobles d’oboès, xeremies i altres músics. Durant la festa es fan representacions teatrals i operístiques al carrer i també una cursa de braus.

La pirotècnia és un component destacat de la festa. Per les tronades o per l’ús d’armes d’avantcàrrega per part d’una companyia d’hússars –soldats a cavall amb indumentària llampant– formada per a la festa. Però sobretot, pels tres castells de foc que es disparen a les nits del 25, 26 i 27. Construccions de fusta al mig de la plaça, que figuren un castell o vaixells, arbres de foc a les cantonades, rodes, voladors i enginys que circulen per cordes disposades al Mercadal constitueixen un espectacles pirotècnics a càrrec de coeters reusencs o vinguts de fora vila –de Granada i de Vilafranca de Penedès– que, a la llum de la informació conservada, podem creure a l’alçada dels castells de foc que, a l´època, coneixem d’altres ciutats europees.

I més enllà dels continguts de la festa, la seva preparació ens apropa a una societat on estan canviant les formes de poder i a un segle XVIII on la festa preindustrial, que reflecteix una estructura basada en l’autoritat civil, el poder eclesiàstic i els gremis viurà moments de gran esplendor i també l’arribada de noves mentalitats que prefiguraran la fi de l’Antic Règim.

Com a tast d’aquest període i per conèixer aquesta celebració concreta, el cicle «El document del mes» de l’Arxiu de Reus comença les seves activitats del curs 2013-2014 amb una conferència sobre Les festes en honor a sant Bernat Calvó, l’octubre de 1733, aquest dijous 24 d’octubre, a 2/4 de 8 del vespre.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s