Les primeres fires i festes d’Octubre

Comentava en una entrada anterior que, al darrer quart del segle XIX, l’Ajuntament de Reus impulsà la celebració d’una fira al mes d’octubre que pot ser considerada com a precedent de les fires de mostres del segle XX. Les primeres fires d’octubre es van celebrar el 1883, acompanyades d’una programació festiva que tenia com a objectiu l’atracció de la major quantitat possible de forasters. Les notícies d’aquest esdeveniment són nombroses, tant pel que fa al ressò que se’n feu la premsa com pel que recull la memòria personal, escrita, en dietaris conservats a l’Arxiu. Per exemple, el de Francesc Torner, conservat, anota:

«Dia 18, 19, 20, 21 y 22 de octubre de 1883 se feren en Reus las novas firas y festas. Los dias 18 y 19, foren esclusivamen per las firas y los dias 20, 21 y 22 per las festas. Al dia 20 obriren lo passeig Suñé, desda la carretera de Alcolea fins a tapà al passeig de seminari. La serimonia fou mol lluida; que en les cuals festas y avia las torras y los balls de bastonets, gitanas y lo ball de Valencians. Anaren lo Ajuntamen acompañats de la música y los sobredits balls y alguns individuos convidats.
Al dia 21 nosé pogué fé res per motiu que va ploure tot lo dia.
Al dia 22 vingué lo S. Arquebisbe a benehí o bateixà la nova campana de las horas […] Alas deu del matí acompañats lo Ajuntamen y lo S. Arquebisbe de la música, torres y balls van anà a posà la primera de un nou matadero. Alas 12, cós o corrida de hòmens i a la tarde altre de cavalls desde al portal de Salou fins a mas Calbó y tornà al portal ahon se entregà los premis.
Los dias 20 y 22 u agué un castell de foc cada dia a la plaza del cuartel.
[…] Dia 22 de octubre de 1883, se pujà la campana de las horas al campanà, alas 3 de la tarde se bateixà. Per nom li posaren: Petra, Claudia y Misericòrdia. La bateixà lo señor Arquebisbe de Tarragona.»

Un segon dietari, el de Josep Pérez i Martí, també ens en descriu la celebració, aportant alguna altra dada:

«Fué la primera feria que se inauguró en este mes en Reus por lo que se hicieron regocijos y fiestas. El 18 y 19 ferias, el 20 repique general de campanas, salva de morteretes, a las 10 de la mañana se habrió un boquete delante del Hospital civil, para hacer el paseo nuevo llamado de Suñer, habriéndole el señor Alcalde D. Serafin Serra.
A las tres de la tarde carreras de caballos en la carretera de Salou, torres del país, bailes y por la noche un castillo de fuegos artificiales en la plaza del cuartel. Fué la primera vez que se vió en  Reus luz eléctrica en las plazas de Prim y Constitución, campanario y calle de Monterols.
Para el dia 21 habia preparada mucha fiesta pero como llovió todo el dia, no se pudo hacer más que bailes en todas las sociedades de recereo y función en el teatro.
El dia 22 estuvo sereno, gran repique de campanas, salva de morteretes, a las 10 de la mañana se puso la primera piedra para el matadero nuevo, contiguo a la carretera de Alcolea, pero un año después aprobaron otro terreno para hacerlo. A la una, corrida de hombres. A las tres fué bautizada la campana nueva que hoy toca las horas, por el señor Arzobispo de Tarragona que había benido esprofeso para esa ceremonia. Le pusieron los nombres de Petra Claudia, los nombres de sus padrinos que fueron D. Pedro Gay y Doña Claudia, esposa de D. Serafin Serra. Después de bautizada la subieron al campanario poniéndola en el 2º piso. A las 6, gran concierto en el paseo de Seminarios, vocal he instrumental, a las 9 un castillo de fuegos artificiales en la plaza del Cuartel.»

A la festa, hi trobem, doncs, il·luminacions, balls, castells, tronades i focs d’artifici, sobre les que altres fonts documentals ens n’aporten més detalls.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s