El primer centenari del naixement de Joan Prim

Ara fa uns mesos, quan la figura de Joan Prim i Prats (Reus, 1814 – Madrid, 1870) fou notícia, en la proximitat del bicentenari del seu naixement, per pol·lèmiques paranormals sobre la seva mort i rancis homenatges espanyols, des de Carrutxa, conscients que la seva figura és prou significativa en la història de la ciutat i la seva estàtua és part indestriable del nostre paisatge quotidià, vam decidir que calia apropar-nos al personatge. I fer-ho des de l’òptica que ens és més pròpia: la cultura popular. Efectivament, Joan Prim fou un militar i polític espanyol que generà una considerable quantitat de material folklòric: cançons —a favor i en contra—, romanços sobre les batalles o sobre la seva mort —emprats com a cançó infantil de joc—, molts acudits gràfics a la premsa, obres de teatre —algunes de caire certament burlesc— o un ball parlat, el dels Voluntaris de la guerra d’Àfrica. Uns materials que ens permeten una aproximació més humana al personatge i, alhora, més crítica.

Amb voluntat d’organitzar alguna activitat de difusió sobre el tema, durant el 2014, l’anunci de la nostra recerca, coordinada per Ferran Sugranyes, va motivar que diverses persones s’apropessin a l’associació per a aportar notícies o proposar activitats que no sempre s’ajustaven al nostre projecte, mesurat i allunyat de cap gran commemoració com les que s’anunciaven.

postalnovembre

Aquest dijous, Ferran Sugranyes, ens parlarà —en una conferència que poua d’una d’aquestes valuoses col·laboracions— de la celebració, el 1914, del primer centenari del naixement de Joan Prim. Efectivament, fa cent anys, la nostra ciutat ja celebrà el seu centenari, a partir de la iniciativa de Josep Puig i Gilavert, home inquiet, qui l’agost del 1913 llançà des de les pàgines del Diario de Reus la seva proposta i cercà la complicitat de polítics influents del moment per a fer possible l’esdeveniment. Puig seria, a més, el secretari de la Comissió Executiva dels actes a realitzar.

El que havia de ser una gran celebració, però, restà truncat per l’esclat de la Gran Guerra europea, que ocasionà una greu crisi econòmica a l’Estat els primers mesos de la guerra, amb fortes reivindicacions socials, i que derivà en la suspensió de les idees i projectes que s’estaven treballant per a commemorar l’efemèride.

Amb tot, la data del naixement de Prim fou celebrada a la ciutat amb uns actes multitudinaris, tot i que sobris, i en l’urbanisme de la ciutat en restà el record, el passeig de Prim, que enllaçaria a partir d’aleshores el passeig de Sunyer amb el de Misericòrdia.

Cinquanta anys més tard, el 1964, Reus preparava el cent cinquantè aniversari del natalici amb l’esperança del retorn de les seves despulles a la ciutat, fet que no succeí fins al 1971, amb motiu del centenari de la seva mort. A partir dels materials guardats per la família de Josep Puig —que ens han estat posats a la nostra disposició per a la seva consulta i digitalització pels néts d’aquest, Enric i Carles Fogàs—, de la documentació servada a l’Arxiu de Reus i de la recerca efectuada, aquest dijous tindrem l’oportunitat d’apropar-nos no tant a la figura del militar i polític nascut a Reus, com al coneixment de l’impacte que el seu record ha tingut en la vida reusenca en l’últim segle.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en general i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s