A Canals per Sant Antoni

«En Canals, a sant Antoni,
li tenen gran devoció,
li fan parells i foguera,
missa cantà i bon sermó.»

I també organitzen jornades de treball sobre la festa. L’associació cultural «La Pebrella» ha convocat aquest cap de setmana les terceres jornades d’estudi sobre la festa de Sant Antoni, amb un èxit notable de participació i de públic, al centre cultural «Ca don José» de Canals.

Es pot dir que aquestes jornades tanquen un cicle amb les iniciades a Ascó, el 2006, i a Manacor, el 2009. Efectivament, aquestes terceres, amb una considerable quantitat d’aportacions procedents de la mateixa vila i d’altres poblacions del País Valencià, han contribuït a dibuixar un mapa etnogràfic de la diversitat de costums i els trets comuns d’una celebració que té en el foc i els animals, la gastronomia, la literatura popular i la música, els seus protagonistes. Festes ben conegudes, amb elements singulars –com la monumental foguera de Canals– o pràctiques que es repeteixen d’un indret a l’altre, que atrauen forasters i turistes o que se celebren per a la limitada comunitat d’un poble petit o d’un carrer.

Més enllà dels referents mítics i de l’anàlisi dels simbolismes, sempre presents en les aportacions teòriques sobre les manifestacions culturals, allò que sembla més interessant és constatar la gran vitalitat d’una festa que s’ha renovat i s’ha adaptat a nous contextos en la mesura que canviaven la societat, les formes de producció o les comunicacions.

Pot sorprendre, o no tant, la força que té el cremar una foguera –molts cops bastida seguint vells o nous rituals amb troncs i brancatge tallats per al moment– al mig d’una plaça en una nit d’hivern, que pot ser força freda, per a compartir amb el veïnat l’escalfor, menjar o ballar. Com és enriquidor conèixer la varietat de dolços, coques i pastissets, pans beneïts i pastes que, acompanyats de licors ètnics, són part indisociable de la festa. O descobrir com, en la societat de la comunicació, la burla oral sobre persones i fets propers, adreçada –i, a vegades, només comprensible– per la comunitat que celebra la festa, manté tota la seva vigència.

Com en altres jornades, ha estat del tot interessant escoltar el resum presentat de les nombroses comunicacions –en un esforç de l’organització per donar cabuda a totes les aportacions–, per a llegir després, pausadament, el seu contingut sencer. Com no han estat menys importants les coneixences i contactes que, de ben segur, poden fructificar en noves activitats o en el sempre necessari intercanvi de coneixements i experiències.

En definitiva, em cal –o ens cal, als membres de Carrutxa que ens hem desplaçat a Canals– felicitar l’associació cultural «La Pebrella» per haver organitzat aquestes jornades en què persones procedents de diferents indrets del país hem constatat els molts elements culturals que compartim i s’han obert línies de futures col·laboracions. I engrescar a qui pertoqui a organitzar unes noves jornades sobre la festa de Sant Antoni, cercant potser l’especialització temàtica en la mesura que les primeres edicions han possibilitat una aproximació a les característiques de la festa als diferents territoris.

La visita a la foguera de Canals, encara en construcció, els àpats i la música han reblat el clau, des del so de la dolçaina i tabal per a començar l’activitat, fins al cant de les germanes Maria i Paqui Gil, amb una mostra del repertori popular, sense oblidar la intervenció dels xiquets i xiquetes del CEIP Vicente Rius en una interpretació viscuda amb especial emoció per un públic que va fer petita la sala.

Ara, amb moltes ganes de veure i viure festes de Sant Antoni, i molt conscient que no podré veure totes aquelles festes que m’agradaria conèixer, a esperar el 17 de gener.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s