La festa de Sant Sebastià al Masroig

La festa de Sant Sebastià al Masroig és avui una de les celebracions més interessants del periode hivernal al Priorat. Efectivament, la festa ha conservat força bé l’estructura de les antigues festes majors i el que fou la manera més comuna de finançar-les, amb la capta per les cases, el repartiment de coques, la subhasta i el ball de la jota a la plaça.

fogueramasroig1998
La foguera a la plaça (1998)

Antigament, la vigília de la diada del sant, el 20 de gener, els majorals sortien amb uns paners plens de coques que havien fet pastar a cal forner i les repartien per les cases perquè les noies les enramessin, és a dir, les guarnissin amb fruita confitada. El dia de Sant Sebastià es portaven ben enramades a la plaça. A la tarda i al vespre, es feia el ball de plaça. S’encantaven les coques i aquell qui en donava més l’oferia a una noia i sortia amb ella a ballar. La darrera dansa tenia una importància especial. La persona que adquiria l’última coca enramada la ballava amb la seva parella i després els músics els acompanyaven a casa de la noia.

captamasroig2011
La capta per les cases de la població (2011)

En l’actualitat la festa se celebra el cap de setmana més proper al 20 de gener. Comença de bon matí amb una cercavila dels grallers de la població i l’encesa de la foguera a la plaça. Després d’esmorzar s’inicia una cercavila pels carrers del poble, amb acompanyament d’un grup de música, durant la qual es recullen els lots de menjar, begudes, etc. que la gent ha preparat i ofereix en benefici de la festa. Per a aquesta finalitat s’utilitzen cistells i una ballesta amb un cistell per a arribar a les finestres.

cistellamasroig2011
La cistella amb la ballesta per recollir donatius (2011)

Tot seguit té lloc l’ofici i, en acabar la missa, la professó amb la imatge del sant. En els últims anys la professó s’ha reduït a l’interior de l’església. Un cop acabada, es situa la imatge a la porta del temple i té lloc la benedicció dels lots que ha donat la gent i també de les coques.

canallamasroig1997
Les coques es reparteixen per tot el poble (1997)

A continuació comença una altra cercavila, també amb acompanyament musical, que serveix per a repartir les coques per totes les cases del poble. Les coques es venen i la gent ha encarregat prèviament la quantitat que en vol.

ambientmasroig1990
A la plaça, abans de començar el ball (1990)

Al vespre té lloc el ball de plaça, seguint l’estructura tradicional del ball de coques. El ball de plaça aplega veïnat i forasters, sobretot de les poblacions properes. L’orquestra interpreta un repertori de jotes de la comarca entre les que destaca la coneguda «Coco Pere», típica de la població.

bandorsmasroig2002
Durant anys, els Bandor’s van acompanyar la festa (2002)

Durant anys, l’orquestra encarregada de fer la cercavila i acompanyar el ball de plaça fou la de Vilella Alta, els Bandor’s. En l’actualitat, ho fa l’orquestra Mirantfont de la Fatarella, una altra formació amb prou experiència en l’acompanyament de jotes i balls. Tot plegat fa del Masroig una de poblacions on s’ha conservat viva la jota i s’ha pogut escoltar, en el context que li és més ecaient, el ric repertori de tonades que havien acompanyat –i acompanyen– els balls de plaça al Priorat i a les comarques veïnes. Sense oblidar als grallers de la Bóta del racó que, de bon matí, anuncien la diada.

D’aquesta forma, la festa de Sant Sebastià al Masroig té en conjunt un valor patrimonial notable com a expressió d’una forma de celebració que havia estat comuna a diverses poblacions de la rodalia.

subhastamasroig2001
La subhasta abans de començar el ball (2001)

Entre dansada i dansada es fa la subhasta de les coques i dels lots de menjar. Aquell que es queda una coca té dret a ballar-la en solitari, però a la pràctica, en l’actualitat, tothom opta per dir: «—Que la balli tothom!». Mentre es balla la jota es tira confeti als balladors.

jotamasroig1997
La jota al Masroig (2001)

Enguany, la pluja –acompanyada de pedra, a estones– van malbaratar els actes del matí: no es va poder fer la capta del guinaldos i el repartiment de les coques a l’gual que altres anys. Aquestes van ser repartides des d’uns camions i es va aprofitar també per aplegar els guilandos, donatius que són indispensables per a confeccionar els lots amb que s’anima el ball de plaça. Aquest any el ball, però, no es va fer a la plaça sinó a cobert, al casal La Flor de Maig…

benedicciocoques2014
Benedicció de les coques, sota la pluja (2014)

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La festa de Sant Sebastià al Masroig

  1. spalomar ha dit:

    Enguany, el temps no ha acompanyat, però la festa s’ha fet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s