Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània

presentaBCNpensarvers
Presentació del llibre a Barcelona, el 7 de març

Després de les presentacions a València  i a Barcelona, el dijous i divendres passat, el proper dissabte 22 de març es presentarà a Reus, en el marc de la segona Mostra i Tallers de cançó improvisada dels Països Catalans, el llibre de Josep Vicent Frechina, Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània, segon volum de de la col·lecció «Els Llibres de Caramella.»

Com explica l’autor, «el treball conté una aproximació multidisciplinar i apassionada a aquesta expressió cultural que trobem difosa ben bé arreu del planeta i que ha aconseguit reinventar-se –recolzada en la seua importantíssima força lúdica i comunicativa– quan semblava que la solsida de la societat tradicional de la qual formava part, l’anava a condemnar al museu de les antigalles folklòriques.»

I és que, efectivament, les pràctiques de cançó improvisada en l’actualitat ens mostren com la capacitat i la funció del folklore oral com a eina de comunicació no ha perdut –ans al contrari, recupera– vigència en una societat marcada per la omnipresència de la tecnologia i la possiblitat de transmetre a l’instant continguts escrits o audiovisuals per mitjà de les xarxes. La poesia popular, creada per a cada context i dins un grup concret de persones, cantada a partir de tonades tradicionals, amb estils i acompanyaments diversos és present cada cop més a la nostra cultura, en els indrets on mai se n’ha perdut la pràctica, però també en àmbits on és novedosa.

Explica J.V. Frechina que l’opció d’estudi de l’àmbit mediterrani obeix tant a la seva fascinació personal per aquest espai físic i cultural que ve de lluny com a la proliferació d’estudis al voltant de la cançó improvisada centrats en l’àmbit hispànic –on manté una vitalitat extraordinària– i la manca de visibilitat d’algunes tradicions mediterrànies on conserva una incidència social i una vigència gens menystenibles. I també per la convicció de les connexions existents entre les tradicions mediterrànies, «molt més profundes i decisives que aquelles que l’antropologia i l’etnomusicologia contemporànies admeten una mica a contracor.»

llibrepensarvers

El llibre comença cercant  aquestes connexions i busca tendències generals, trets comuns, funcionalitats compartides, per centrar-se, en una segona part, més descriptiva i divulgativa, en diferents territoris, amb els seus protagonistes més significats. La publicació s’acompanya d’un CD amb mostres de cançó improvisada de cadascuna de les tradicions musicals representades.

El projecte s’ha finançat mitjançant una campanya de micromecenatge que ha comptat amb la col·laboració de més de dues-centes persones. Josep Vicent Frechina és un periodista i escriptor estudiós de la cultura popular de la Mediterrània. Coordina la revista Caramella i col·labora altres publicacions periòdiques. És autor del llibre La cançó en valencià. Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns (Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2011) i des del 2006 manté a la xarxa el blog La caseta del plater. Cròniques musicals d’un país invisible.

Després de València, Barcelona i Reus, hi ha previst que el llibre es presenti a Alacant, Muro, Elx, Massalfassar i Espolla, entre altres poblacions.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània

  1. Retroenllaç: Poesia efímera, improvisada i popular | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s