A Reus, la primavera arriba amb glosa

maribelservera

Cantar, amb un text que s’improvisa sobre una melodia coneguda, ha estat una pràctica ben comuna a la nostra cultura popular. Una forma de comunicació folklòrica que permet transmetre sentiments o crítiques, festejar o fer burla, en el context d’una festa de carrer o familiar, d’un ritus de pas o una trobada en un cafè.

La pràctica de la cançó improvisada ha tingut continuïtat en diversos indrets del país però havia minvat o desaparegut en altres. Del Camp i el Priorat, en el transcurs de les recerques sobre literatura oral que havíem fet a finals del segle XX, vam aplegar una considerable quantitat de mostres d’aquests repertori: cançons de ronda i de dansa, de pandero o cobles de carnaval, que constitueixen un patrimoni prou interessant que avui ens ocupem de catalogar i estudiar.

Testimoni, però, del passat. Quan torno a escoltar les veus de dones i homes amb qui vaig compartir estones de coneixement i divertiment, que canten cançons de dansa o de pandero, rondes de fadrins i cants de carnaval, sospito que s’haurien afegit sense massa dubtes a les sessions de llevant de taula o de taverna que, en el últims temps, sovintegen arreu del país. El cert és que ha existit un tall generacional –si més no, a les nostres comarques– on la pràctica d’aquestes cançons breus, improvisades o creades per a un moment concret, havia desaparegut. A diferència, però, d’altres indrets del país. Perquè, alhora escoltàvem a l’Apa i a la Teresa, o a lo Canalero i la seva rondalla a la Trobada de Música Tradicional de Reus. O descobria la poesia improvisada en les jotes que sorgien en algun esmorzar després d’una tirada de birles a les Terres de l’Ebre…

laiaferrioltavern

Aviat, el dissabte 22 de març, a Reus tindrem la segona mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans. Si la primera mostra-taller –celebrada a La Palma de Reus, el gener de 2012– fou un punt d’encontre i de descoberta d’una pràctica que ha anat agafant cada cop més embranzida, aquesta segona vol incidir més en la formació, centrant-se en una part del país, les Illes, amb tallers i mostra de glosa mallorquina i menorquina o cant redoblat eivissenc.

Efectivament l’interès per la cançó improvisada ha augmentat arreu i, en el nostre cas, ha tingut continuïtat en aquests dos anys en diverses activitats organitzades per persones i associacions diferents. Sense oblidar la feina que fan, en l’àmbit educatiu, les persones que treballen la glosa des de la literatura o la música.

Però la primavera arriba a Reus amb cançons i el dimarts 25 tindrà lloc una trobada d’instituts que glosen a la ciutat de Reus. Hi participaran l’institut de Sant Quirze, Vallès Occidental; l’Escola Els Arcs de Barcelona, l’Institut El Foix, de l’Alt Penedès, i els instituts. Baix Camp i Salvador Vilaseca de Reus. Alumnes dels cinc centres es trobaran al matí per celebrar en grups barrejats, més tard, un combat de glosa, que serà conduït per la cantant Mireia Mena i el músic Guillem Ballaz.

carolinobeldapradell2012

Del recurs educatiu a la festa, en una societat que es reclama de la informació i la comunicació, la poesia  popular improvisada que s’expressa en la vivència compartida, a l’entorn d’una taula o en un context de trobada, és una eina de present. I les tecnologies digitals permeten comunicar-se des de la immediatesa i establir xarxes de complicitats que haurien estat força més difícils de bastir en altres moments. Una combinació potent entre allò que es viu presencialment i allò que es comparteix digitalment que caracteritza aquest manifestació de folklore oral viu.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s