Poesia efímera, improvisada i popular

glosaximbomba

Glosant amb la ximbomba. Mallorquins al CAT

La Unesco va declarar el dia 21 de març com a Dia Mundial de la Poesia. Potser és una més de les tantes diades que durant l’any volen recordar, denunciar o reivindicar un fet social, una pràctica o una expressió cultural, però el cert és que enguany, a Reus, celebrarem la diada des de diferents vessants.

D’una banda, la Institució de les Lletres Catalanes, en col·laboració amb diverses entitats públiques i associatives, impulsa activitats a través de la xarxa i arreu dels territoris de parla catalana. A Reus, la Biblioteca Central Xavier Amorós organitza un acte a l’entorn del poemari Marea Alta (El Cep i la Nansa, 2013). I l’endemà el Giny acollirà la segona mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans.

Tal com explica Josep Vicent Frechina a Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània, la cançó tradicional –poesia popular, en definitiva, que s’interpreta amb una tonada– producte cultural estàtic i fixat en el temps, no ha existit mai. «El que existia era una forma tradicional d’aprendre les cançons, d’interpretar-les, de transmetre-les, de viure-les. En realitat, i estirant el fil de la paradoxa, podríem dir que anomenem cançó tradicional a la que ha deixat de ser-ho.»

manacor2007

Combat de glosa en un bar de Manacor

I és que, efectivament, durant segles, les persones s’han expressat poèticament, en funció d’unes necessitats de comunicació, per acompanyar les feines, com a eina per al festeig o per a la burla, a partir d’uns textos que es modificaven amb la interpretació o la transmissió. Així han arribat als nostres dies múltiples variants de balades o romanços que expliquen la mateixa història, amb textos més o menys semblants. Cançons que avui identifiquem com a tradicionals però que no són sinó baules d’una cadena que es va trencar.

I també sabem de cançons de text més curt i existència a vegades efímera que, emprades a les rondes, per acompanyar el treball o la dansa, van quedar fixades en la memòria col·lectiva o en la vivència personal. Molts cops, creades per a un moment concret o adreçades a una persona determinada, altres, reflectint situacions més comunes.

glosacarrer

Glosa als carrers de Reus, el passat carnaval (Foto: Ferran Sugranyes)

El cert és que, desaparegudes algunes pràctiques i les formes de transmissió oral pròpies d’una societat preindustrial, el sentit d’alguns gèneres de cançó popular es troba no tant en la repetició de les formes com en la capacitat d’adaptar i recrear els seus continguts en el present. D’aquesta manera hem assistit a la revifalla de l’art de glosar en una experiència de comunicació directa i propera. I cantem, improvisant textos, en un llevant la taula o pels carrers, en el carnaval. Cançons, moltes vegades, d’existència efímera que potser només quedaran fixades, com abans, en el record d’alguna persona o, ara, en algun enregistrament digital de mòbil, prou a l’abast. Fet anecdòtic perquè, avui com ahir, són retalls de poesia  que sorgeixen amb voluntat de comunicar, en un instant i en un cercle de persones concret, més que de perviure en el temps.

Jornades com la que es proposa a Reus aquest dissabte 22 de març són espais de formació i debat, que complementen una pràctica viva que  es tradueix en la munió d’activitats que, a l’entorn de la cançó improvisada, s’organitzen cada cap de setmana arreu del país. Per celebrar i reivindicar la poesia popular. I perquè qui canta, les seves petites vergonyes espanta.

espolla

Trobada de cantadors d’Espolla

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s