Seguretat i alcohol, sense intencionalitat política

«Es obvi que la seguretat en els espectacles de masses obliga a restringir llibertats individuals en favor de la seguretat.» La frase, que cito per la transcripció que en fa Vilaweb, forma part de la resposta del secretari d’estat per l’esport a la carta que la Generalitat va enviar a Madrid per a queixar-se de la prohibició d’estelades als camps de futbol.

La seguretat és un referent sagrat que permet a Espanya reprimir la llibertat d’expressió dels catalans i al govern de Reus justificar l’actuació de la policia municipal en els controls a les persones que volien entrar o sortien de Barraques la passada festa major. Evidentment, sense cap intencionalitat política.

«El Govern manifesta el suport al treball de la Guàrdia Urbana en el dispositiu especial de Barraques. L’actuació del cos policial s’emmarca en la normalitat del dispositiu de seguretat i civisme, destinat especialment a evitar el consum massiu d’alcohol a la via pública», diu el comunicat del govern municipal.

L’alcohol és una droga legal, a la venda en comerços de tota mena, que es consumeix en les terrasses que ocupen bona part de la via pública del nucli antic, que és i pot ser referent de molts esdeveniments festius. Motiu central, per exemple, d’una dotzena d’activitats programades aquest passat mes de juny: d’una fira de vins a una vermutada popular, de cercaviles i correbars diversos a una trobada de vermut vs cervesa. Algunes, amb la participació directa de les institucions econòmiques de la ciutat i de membres del govern municipal, que no s’estan de sortir a la foto amb el got a la mà. Com ho hem fet tantes persones, pels carrers de Reus, aquest dies passats i en grups ben nombrosos, sense necessitat de cap mesura excepcional.

Aplicant els criteris de normalitat que argumenta l’Ajuntament, és d’esperar que l’any proper, per Sant Pere, el nucli antic, la plaça de la Llibertat o la Palma estiguin voltats de tanques i punts de control. Ho sospito perquè la quantitat de persones que es concentren en alguns espais no és menor que la que acudeix als concerts de barraques. I potser no caldrà esperar i ho veurem les nits de cada cap de setmana a la plaça del Mercadal i als carrers de l’entorn. Sempre per la seguretat de tothom i sense intencionalitat política.

Em diran que això és fer demagògia, que exagero i en faig un gra massa, que aquestes coses no passaran a casa nostra, però tindrem una ordenança que continuarà limitant llibertats individuals i blindant l’actuació de la policia municipal. Però… ep!, tranquils, que no intervindran sempre i no ho faran pas de la mateixa forma. Només quan rebin ordres o ves a saber per quins set sous. Potser segons qui organitzi cada esdeveniment o qui en tregui rendibilitat econòmica, per l’aparença de les persones o la seva adscripció ideològica coneguda. Però mai hi haurà cap intencionalitat política.

De moment, arreu del país, la nostra festa major comença a ser coneguda, a més de la tronada, pels espectaculars dispositius en favor de la seguretat i el civisme.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en les idees. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s