Una altra proposta, entre les moltes activitats d’aquest juliol, és el Campus Joan Amades de la Cultura Popular i Tradicional del Penedès, que s’organitza a Sant Quintí de Mediona de l’11 al 13 de juliol.
El campus vol ser un cicle de debats, ponències i tallers relacionats amb la cultura popular i tradicional, fonamentat en dues gran línies: per una banda, la figura de Joan Amades com a estudiós de la cultura popular, i per l’altra, el model de festa a les comarques del Penedès i el Camp de Tarragona. És en aquest segon àmbit on participo a la taula rodona que modera Bienve Moya, coordinador del campus, que tindrà lloc el dissabte al migdia.
El model festiu —sobretot pel que fa a les festes majors— del Camp i del Penedès té en el seguici d’imatgeria, danses i altres manifestacions festives la seva base. Un model de festa mediterrània que podem compartir, en major o menor mesura, amb altres comarques del país i altres territoris més o menys llunyans, però que n’ha fet, històricament, del Penedès i del Camp, terra de castells i de diables, de moixigangues i de balls de cintes —gitanes, en diem—, de cercolets i de pastorets…
Al campus, que tindrà lloc a les escoles velles (C/de Sant Antoni) de Sant Quintí de Mediona, hi haurà tallers sobre danses i música, pirotècnia i indumentària, i s’hi presentarà el projecte de Centre d’Interpretació Joan Amades.