Molts papers, més coneixement

moltspapers

Finalment, avui, dimarts 30 de setembre, Carrutxa ha deixat el pis del carrer de l’Hospital on ha tingut la seu durant els últims deu anys.

Aquestes últimes setmanes han estat jornades de trasllat, d’omplir caixes i començar a buidar-les, d’aprofitar prestatgeries i planificar espais. No és el primer cop que l’entitat canvia de seu, però aquest cop, a banda d’un canvi en la ubicació física a una planta baixa més accessible, el trasllat comporta una redefinició en profunditat de la feina quotidiana de l’associació.

Efectivament, Carrutxa va formular el 1985 el concepte de centre de documentació –de la cultura popular o del patrimoni i la memòria, avui– com a fil conductor de la voluntat de posar a l’abast de la ciutadania el coneixement acumulat a partir del treball quotidià, des de bibliografia especialitzada fins a recerques de camp.

Un projecte que es va consolidar amb el trasllat de l’entitat a la plaça del Mercadal, el 1990, que va entrar en crisi quan –per manca de recursos– es va haver de llogar un primer pis al carrer de l’Hospital i que va acabar amb el tancament formal del centre de documentació, adobat finalment amb l’episodi de la cessió mai consumada, per part de l’Ajuntament, de l’espai del Castell, que hauria possibilitat generar un servei d’atenció al públic en condicions.

En els últims anys, Carrutxa s’ha dedicat a continuar amb el treball de recerca i amb les activitats de difusió —que no han estat poques—, mentre s’acumulaven llibres i altres materials documentals al pis del carrer de l’Hospital. I, malgrat tot, el balanç de treballs de recerca, d’assessorament a investigadors i grups festius o de col·laboracions amb altres entitats, ha estat, aquests anys com els anteriors, prou positiu. En col·laboració, molts cops, amb les institucions que s’ocupen del patrimoni a Reus –com l’Arxiu–, amb qui mantenim una relació de complementarietat ja que el nostre àmbit de treball és, bàsicament, el patrimoni immaterial.

Però no es tracta només de traslladar i ordenar llibres o papers. El centre de documentació sobre el patrimoni i la memòria que vol funcionar el 2015 –sóc prudent en el temps– a la Travessera de Sant Josep, núm. 10 manté els objectius de 1985, però compta amb altres mitjans i nous criteris.

Un exemple clar: fa trenta o vint anys, la generació de dossiers temàtics era una necessitat com a recurs per a oferir un servei d’informació sobre molts aspectes del patrimoni etnològic. El resultat són, avui, un bon grapat de caixes amb retalls de premsa i altres materials obsolets –perquè la informació es troba a la xarxa– que s’han de revisar. D’altra banda, molts materials de recerca –enregistraments i imatges– es troben sobre suports analògics que cal digitalitzar per a una millor conservació i millor accessibilitat. Un fet que comporta una reducció considerable de l’espai necessari per a emmagatzemar la informació. Un procés, però, que no és fàcil: s’ha de fer amb rigor i criteri, i comporta moltes hores de feina realitzada des del voluntariat.

I, alhora, el canvi d’ubicació ha de servir per a obrir l’entitat al veïnat i, tot recuperant la funció de servei públic amb horaris d’atenció al públic, treballar com sempre en la dinamització cultural de la ciutat.

Tot un repte que implica, avui mateix, força gent i que va més enllà de quatre noms coneguts o d’unes persones –algunes de les quals som, evidentment, més properes a la jubilació que a l’esclat juvenil dels anys vuitanta– i que fa de l’entitat aquest projecte en permanent construcció que mai ha deixat de ser.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular, patrimoni. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s