Dues activitats per a conèixer la festa a l’entorn de 1700

La setmana propera, a Reus, tindran lloc dues activitats que –entre altres temes– permetran un millor coneixement de la festa reusenca a l’entorn del 1700. Reus viu en aquella època un moment prou interessant pel que fa a les celebracions públiques, amb un seguici vinculat a les confraries d’ofici prou ric i amb la imatgeria de propietat municipal –mulassa, gegants i àliga–, amb representacions parateatrals, guarniments als carrers, música i un notable ús de la pirotècnia. La vila és un exponent d’un model festiu urbà, com el de Barcelona i altres poblacions, del que deriva en bona part l’actual festa major.

D’una banda, el Museu de Reus, en el marc de la commemoració del Tricentenari, organitza l’activitat «Els objectes ens parlen del 1714», del 18 al 21 de novembre, a les 7 de la tarda, a l’Espai de la plaça de la Llibertat del Museu de Reus. Es tracta d’un seguit de visites comentades, a càrrec dels tècnics del Museu, en què –a partir de diversos objectes exposats– es volen donar a conèixer al públic els fets de la guerra de Successió i les seves conseqüències a les nostres contrades.

festivaaclamacion
Llibre publicat el 1705 que recull la celebració a Reus de l’arribada de Carles d’Àustria a Catalunya (Museu de Reus)

El dimarts 18, la sessió es dedicarà a La festa en honor a Carles d’Àustria. El 1705, l’Arxiduc Carles arriba a Catalunya i entra a Barcelona, fet que motiva celebracions en diverses viles. El 1706, el rei Carles fa la seva entrada a Reus i és rebut de forma solemne. A partir dels memorials conservats al Museu i d’altres peces emprades en les festivitats, coneixerem el contingut de les celebracions, però també l’organització i la funció social d’aquestes festes. També ens acompanyarà l’actual àliga reusenca, figura que –com s’ha explicat darrerament– manté una forta vinculació simbòlica amb els fets del moment.

relacionalborozos
Llibre publicat el 1735 que descriu la solemnitat en honor a sant Bernat Calbó (BCR)

El dijous 20, a la Biblioteca Xavier Amorós, tindrà lloc una taula rodona sobre La solemnitat de 1733 en honor a Sant Bernat Calbó, organitzada per la Biblioteca i l’Arxiu Municipal. Aquesta festa, amb motiu de l’extensió de la pregària al sant, va quedar recollida en un llibre –tal com s’acostumava a fer amb les grans celebracions del moment– publicat el 1735.

Els objectes ens parlen del 1714
Museu de Reus. Plaça de la Llibertat, 13
Del 18 al 21 de novembre a les 7 de la tarda

Dimarts 18. La festa en honor a Carles d’Àustria, a càrrec de Salvador Palomar.
Dimecres 19. La guerra de Successió al Camp (1705-1719), a càrrec de Jaume Massó.
Dijous 20. Els botiflers treuen el garrot (1713-1750), a càrrec de Marc Ferran.
Divendres 21. Els fets de 1714, a càrrec de Marc Ferran, Jaume Massó i Salvador Palomar.

L’assistència a aquestes activitats és gratuïta, però és imprescindible concertar prèviament la visita trucant al 977010660 o escrivint a irecuenco@museudereus.cat

La solemnitat de 1733 en honor a sant Bernat Calbó
Biblioteca Central. Carrer de l’Escorxador, 1
20 de novembre, a les 8 de la tarda

Taula rodona amb Daniel Vilarrúbias, arxiver i bibliòfil; Ezequiel Gort, arxiver, i Salvador Palomar, etnòleg

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s