A cops de bastó

El tió ha esdevingut un dels costums més emblemàtics de la celebració del Nadal a Catalunya. De fet, els costums esdevenen emblemàtics per necessitat, moltes vegades, de refermar la identitat de la pròpia festa en un context d’homogeneïtzació de pràctiques culturals, ben evident en el cas de les festes nadalenques. A risc, és clar, de caure també en simplificacions gens enriquidores, perquè un dels valors de la cultura popular és la seva diversitat. I el fet que, a cops de bastó, un tronc o ésser de fusta aboqui un seguit d’obsequis als participants en la diada ha experimentat no pocs canvis del passat al present. Del gran tronc que cremava a la llar avui inexistent al personatge fantàstic que arriba uns dies abans del Nadal, del tió en família al de l’escola o al de l’associació, de casa a la plaça, amb tions gegantins i solidaris, l’evolució de la figura ha comportat la seva consolidació com a component autòcton en el marc d’una festa globalitzada que genera tradicions per al consum de la humanitat sencera. Això sí, sacrificant en part la intimitat del ritus familiar i la varietat de formes d’executar-ne la pràctica.

cartelltions2014

En l’actualitat són nombroses les activitats que s’organitzen aquests dies de desembre, sobretot les de fer cagar tions de tota mena. A Reus, una de força interessant perquè contribueix a mostrar la diversitat del costum quant a cultura material: la trobada de tions que organitza l’escola La Vitxeta.

Aprofitant que els personatges arriben a les respectives cases uns dies abans de Nadal —ara, potser encara una mica més abans—, l’escola proposa una estada conjunta, ben tractats i alimentats, al centre. D’aquesta forma, el diumenge 14 de desembre, entre 10 del matí i 8 del vespre, desenes de tions vinguts d’arreu de Catalunya poden ser visitats en una exposició que mostra la diversitat de figures i tècniques de construcció, des de l’aprofitament de la forma natural d’un tronc fins a la recreació d’un personatge festiu, passant per les aparences més sorprenents. Una diversitat que referma el caire d’identitat familiar de cada peça, fins i tot d’aquelles que, elaborades en sèrie, reben algun complement en la indumentària —no necessàriament una barretina— que les fa singulars. La recollida de tions comença el divendres dia 12 de desembre, de 2/4 de 9 del matí a 6 de la tarda,  i continua el dissabte 13 o el mateix diumenge 14, al matí. Hi ha garanties que els tions tornen a casa sans i estalvis, i ben satisfets.

Tio_a casa_nostra

En l’àmbit del patrimoni immaterial, la riquesa del costum no és menor, del nom —tió, tronc o soca de Nadal, baga o, com en diuen ara alguns, cagatió— a la forma en què es desenvolupa el ritual: l’arribada del tió, els productes per a alimentar-lo, els assaigs previs a cada sessió de bastonades o la necessitat de mullar el bastó, com el tió assenyala que ja n’hi ha prou de cagar… I, sobretot, les cançons que acompanyen la cerimònia. El Museu de la Música de Barcelona i el Centre Robert Gerhard, amb la col·laboració del diari Ara, han iniciat aquest Nadal la campanya de recollida de cançons del tió «A casa nostra ho fem així…» per mitjà d’un joc interactiu que proposa enviar un vídeo amb la família cantant. Amb les aportacions rebudes es farà un estudi per a mostrar la diversitat d’aquest costum.

Aprofitar les possibilitats de la xarxa per a aplegar testimonis de pràctiques culturals presents arreu del territori, però amb variants locals o familiars, és prou útil. En el cas de les cançons del tió cal recordar, per exemple, les experiències de Carrutxa o de festes.org en la recollida de textos de cançons de tió. Avui, però, la tecnologia a l’abast —pel fet de poder enregistrar fàcilment vídeos amb el mòbil i penjar-los a la xarxa— possibilita un recull molt més complet, amb imatge i so.

Dues iniciatives prou interessants a l’entorn del tió nadalenc. Aquesta és la vostra gran oportunitat de donar a conèixer el tió de casa o la cançó prèvia a les bastonades que el fan cagar.

Enllaços:

Fotografies de la trobada a tions de l’escola La Vitxeta (2012)

Fem cagar el tió: a casa nostra ho fem així…

Reculls de lletres de cançons del tió (Carrutxa):
al web etnocat (a partir de 1997) i al primer blog de l’entitat (al 2008)

Recull de lletres cançons de tió (festes.org)

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s