Estètica i repressió política a l’espai públic

El col·lectiu feminista «L’Hora Violeta» ha manifestat la seva protesta pel tracte rebut de part de l’Ajuntament de Reus en relació als actes del 25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència de Gènere. Resulta que van demanar permís per a realitzar una acció artística, consistent a ornamentar, o afegir temporalment elements, diferents estàtues de la ciutat per tal de fotografiar-les. La sol·licitud fou denegada argumentant que l’Ordenança Municipal de Civisme estableix que no es pot utilitzar els elements del mobiliari urbà per a usos diferents als que estan destinats. Curiosa argumentació quan, des de fa molts anys, les estàtues de la ciutat es disfressen per Carnaval, algunes amb molta gràcia, altres no tant —i forma part del programa, com un dels atractius de la festa—, o l’emblemàtic i polèmic general de la plaça apareix disfressat cada cop que hi ha una celebració esportiva. O també perquè les Ganxetes, després d’haver patit també en un primer moment les conseqüències de la repressió municipal, han estat elevades més tard a la categoria d’artistes urbanes a potenciar. I els seus treballs, creatius i ben elaborats, guarneixen de tant en tant fanals i altres components del mobiliari urbà. Perfecte.

momiaprim

I, potser encara, perquè en els dies previs a la consulta del 9 de novembre, l’ANC va impulsar una decoració —algú pot pensar que una empastifada— de groc de nombrosos elements urbans, acció que puc compartir plenament quant als seus objectius, però que en molts casos presentava —és la meva opinió— un resultat estètic lamentable. En aquest cas, sembla que la finalitat justificava els mitjans. I parlo sempre d’accions reversibles.

Davant la denegació del permís, les components de l’assemblea feminista van optar per la desobediència i ho van fer clandestinament de matinada. El resultat és una exposició excel·lent —i si a algú no li agrada, no passa res— que porta per títol «La violència estàtica» i que pot ser que, després de Reus, es pugui veure fins i tot a la ciutat veïna.

Un cas més, entre tants. Penjar en llocs no autoritzats cartells de la fira Estelània, per exemple, pot comportar una multa de 300 euros a una jove independentista. Em pregunto, però, si l’autoritat municipal hauria estat tan eficient a fer complir les ordenances si els implicats haguessin estat membres destacats de l’ANC o d’Òmnium. Això per no parlar de quines i com s’autoritzen determinades activitats als carrers de Reus.

No res. Esperem que algun dia algun govern municipal reusenc revisi les actuals ordenances municipals sobre civisme —hi ha moltes normes de sentit comú, que convé mantenir, és clar— deixant de considerar l’espai públic com una mercaderia, o d’afavorir que els xenòfobs escampin la seva porqueria. Que desenvolupi polítiques per afavorir la realització d’actes culturals al carrer, la comunicació pública de les activitats de les entitats sense ànim de lucre i no només la comercial. I que, sobretot, que deixi d’utilitzar unes suposades normes de convivència com a eina de repressió política. Mentrestant, entre prohibicions i denúncies, hi haurà persones que continuaran —continuarem— treballant per la cultura, per una societat més justa i igualitària, pel país, des d’una visió de l’espai públic com un bé comú i no una propietat dels que manen.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s