La festa de Sant Sebastià de 1620

Reus celebrava la seva festa major d’hivern per Sant Sebastià, el 20 de gener, amb oficis religiosos, música i ball al Mercadal. Algun any, però, sabem que la festa fou excepcional. N’és un bon exemple la de l’any 1620 pel fet que hi van fer coincidir la solemnitat de la consagració de l’església del convent de Sant Joan.

Segons explica un memorial de la festa, conservat a l’Arxiu Municipal, la vetlla de la diada, tot i que va ploure, «no deixaren lo capità ab sos soldats fer gran festa ab foch y trons y lluminàrias per la vila, iglésia major y altres parts». Tal com he comentat altres vegades, l’ús festiu d’armes d’avantcàrrega és ben documentat a Reus, en un moment previ al costum de fer tronades amb mascles. L’anada als oficis a la prioral dels jurats i consellers –acompanyats, com a mínim, pels músics– formava part del ritual habitual de la celebració.

Aquell any, el dia de Sant Sebastià, els soldats –podríem parlar d’una milícia urbana, ja que aleshores les confraries d’ofici feien les seves lleves–, encapçalats pel capità i vestits de gran gala, anaren a la Casa de la Vila a rebre ordres dels jurats.

«Féu-se offici en la iglésia parrochial de la vila dit dia per los preveres de dita iglésia ahont acudiren bale, jurats y prohoms, acompanyats de dits capità y sa companya, balls de cavallets y altres balls, jagans, trompetas, y músicha de menestrils.
Y, dita la misa, arribaren los pares de Sant Francesch y après vingué dit provincial ab los pares de dita religió ab professó, acompanyant-los dita infanteria, músicha y balls.
Y arribats a dita iglésia sortí la professó ab totas las confrarias, banderas, música y molts balls y soldats, eixint per lo portal major y per lo carer de la Merseria, del Forn y a la plassa los soldats havent fet esquadró feren la salva ab molta gallardia juntament tots los balls y banderas.»

ballcavallets
El Ball de Cavallets ja apareix documentat el 1620

Convé parar atenció a aquesta relació de la festa perquè, fet i fet, ens descriu allò que encara avui podem veure per la festa major de Sant Pere: anada a ofici amb els gegants, els balls –només s’explicita el de cavallets– i els músics precedint el consell municipal; ofici i professó, amb esclat pirotècnic quan aquesta passa pel Mercadal. La diferència és que en l’actualitat s’avia la tronada i aleshores els soldats van disparar salves.

La professó va continuar pel carrer de Monterols amunt, en direcció al convent. Hi hagué més festa l’endemà. Com diu el document: «duraren les festes y balls, tres dies en la vila. Déu nos ho deixe veure molts anys.»

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La festa de Sant Sebastià de 1620

  1. Retroenllaç: Torna el Ball d’Hivern a Reus | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s