«Que ballen los senyors de jurats aquest any»

En un article anterior parlava del ball de prohoms per Sant Sebastià, en referència al ritual d’inici del ball de plaça per part de les autoritats locals. Aquesta és una pràctica comuna, encara avui, a diverses festes en què autoritats polítiques o festives –majorales, pabordes, administradors, pubilles…– obren el ball a la plaça.

Aquest costum no comportava necessàriament l’existència d’una dansa específica per aquest moment, però són diverses les poblacions on aquests balls, amb coreografia fixada, han esdevingut un element identificador de la celebració o, fins i tot, han entrat a formar part del repertori d’esbarts i grups de dansa. N’és un exemple proper el conegut Ball de Majorales d’Ulldemolins, a ritme de jota, que ens recorda l’inici dels balls de plaça a càrrec de les majorales de les confraries del Roser i de Sant Isidre, però en podríem esmentar molts altres.

A Reus el ball de prohoms és esmentat per Andreu de Bofarull, a Reus en el bolsillo (1850), considerant que va desaparèixer a mitjan segle XVIII. També en parla Joan Amades, en referència a la festa de Sant Sebastià, anotant que amb el ball de la diada s’iniciava el Carnaval:

«A Reus, el dia d’avui [20 de gener], havien començat les Carnestoltes. En havent sopat, el batlle i els principals regidors, amb les respectives mullers, sortien a fer un ball a la plaça, a la llum del cremallers de teia. Amb aquesta dansa, feta per les primeres autoritats de la població, restaven inaugurades les festes i bullícies de les Carnestoltes, i des d’aleshores ja podien ballar i disfressar-se la resta de ciutadans.»

El folklorista segueix probablement Bofarull, qui, en la primera edició del seus Anales de Reus (1845-1846), en fa una descripció prou interessant:

«Los regidores después de haber asistido por la tarde a la función de San Sebastián, que se celebra aún en la iglesia parroquial, concluido como digo aquel acto, salían de la iglesia los consejales junto con la Rda. Comunidad de Presbíteros, precedidos todos de la música; y llegado que habían a un espacio cerrado, preparado al efecto frente las casas consistoriales, rompía la música y empezaba una danza o baile entre los regidores y sus veneradas consortes; con asistencia del Sr. Prior y su comunidad; acto que llenaría de satisfacción a la inmensa multitud que con un palmo de boca contemplaría sus gracias y sus meneos; después de lo cual, se retiraban aquellos señores, y continuando la orquesta, entraba el pueblo a ocupar el lugar y continuaba sus danzas hasta el anochecer.»

Bofarull descriu l’espai de ball com a tancat, amb seients, com s’acostumava a fer en molts pobles, traient els bancs de l’interior de l’església a la plaça. I, en presència del prior, ballaven la primera dansa. El poble, tal com diu Bofarull, potser els hi reia les gràcies o potser en feia burla, segons l’habilitat dels balladors. Això segur, perquè fer broma de les autoritats forma part de la dinàmica festiva. Una anotació a les actes municipals de 21 de desembre de 1562 exposa que alguns prohoms no surten a ballar:

«Més avant an propossat los senyors de jurats com saben fins así here pràtica la mitgana festa ballar la danssa dells pròmens, y los jurats y pròmens ballaven. Y are pròmens no·y ixen y par sie burla per so que ells faran, lo que lo consell volrà, enpero que molts los an dit no par ben tot, se mir lo fahedor.

Deslibera lo honorable consell que ballen los senyors de jurats aquest any, per avant se mira lo fahedor.»

Els jurats i consellers, per tant, tenien l’obligació de sortir a ballar i si no ho feien, era motiu de crítica: «enpero que molts los an dit no par ben.»

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s