Una proposta d’aproximació a la vila medieval

Aquesta setmana es presenta al Museu de Reus –al raval de Santa Anna– l’exposició «La vida dins la muralla», una proposta didàctica d’aproximació al Reus medieval que es podrà veure del 26 de març al 30 de maig, amb voluntat d’incorporar-se el proper curs al programa d’activitats i recursos educatius (ARE) de l’Ajuntament de Reus.

En la línia d’altres experiències anteriors –com la de la mostra sobre els bombardeigs soferts per la ciutat durant la Guerra Civil–  l’exposició consta de vuit plafons –que esdevindran itinerants per centres cívics i educatius– i que s’acompanyen, en la seva presentació al museu, d’una mostra d’objectes que il·lustren les funcions de la muralla i volen apropar al públic a la vida dels reusencs a l’època.

torremontroig

Torre de la muralla. Mont-roig del Camp

Avui costa d’imaginar Reus com una vila voltada de murs amb merlets. Però, a vista d’ocell, el recorregut que senyala l’actual tomb de ravals dibuixa amb precisió el contorn poligonal del recinte murallat que hom bastí al segle XIV. Aquesta muralla fou, durant prop de quatre segles, un element cabdal en la configuració urbana de la vila. De la muralla medieval reusenca només queden restes, com les que es poden observar en el tram del raval de Pallol o les que han estat posades al descobert recentment, amb motiu de les obres a la plaça de Catalunya. També s’observen trams de l’antic corredor del mur, transformats alguns en carrers i d’altres en patis interiors de les cases. Però, per saber com era la muralla medieval reusenca, també podem observar les estructures conservades en poblacions properes com Mont-roig del Camp, Alcover o la Selva del Camp. I, evidentment, Montblanc. En aquesta vila es pot observar una part considerable
del recorregut de la muralla, avui refeta en bona part.

murallamontblanc

Muralla de Montblanc

La mostra és el resultat d’un exhaustiu treball de documentació a partir dels fons conservats a l’Arxiu Municipal. Per al curs 2015-2016 s’elabora un dossier de materials i una projecció d’imatges per a complementar els continguts de la mostra itinerant.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en patrimoni. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s