De la memòria a la història: les cases d’Almoster

En la presentació del llibre d’Antonieta Prats i Sobrepere, Les cases d’Almoster. Tres segles d’història, Ezequiel Gort ha resumit en poques paraules el procés que ha portat a la realització d’aquest exhaustiu treball que ha tingut una llarga i pacient gènesi. El llibre, una recerca sobre cases de l’Almoster antic, les famílies que les han habitat i el record que en tenen les generacions actuals, sorgeix inicialment de la memòria. Inicialment concebut com la segona part d’un llibre publicat el 2001, Almoster: una memòria del poble, elaborat a partir de les converses de l’autora amb Enric Llevat i Sànchez, la recerca s’ha ampliat amb la consulta de fonts documentals –com els censos del poble que es conserven dels segles XVIII i XIX– i les aportacions d’altres testimonis.

Combinar i contrastar, sempre que és possible, fonts orals i documentals és prou enriquidor. I, com ha comentat Gort, és poc habitual partir d’un recull elaborat a partir del record –cal tenir en compte, en aquest cas, la personalitat excepcional d’Enric Llevat per la seva memòria, però també pel seu interès i àdhuc per la seva intuïció en relacionar dades– per endinsar-se en els documents i, després d’anys de treball de l’autora arribar a l’edició, que ha comptat amb diverses col·laboracions: de la coberta, una pintura de Pere Folch, als mapes elaborats per Josep M. Llobet o les fotografies d’Antoni Bonet, passant per les families que han cedit imatges. I, evidentment, el treball de Ferran Sugranyes i d’Ezequiel Gort en la revisió dels materials. El llibre ha estat editat per Carrutxa amb el patrocini de l’Ajuntament d’Almoster. Anteriorment, Antonieta Prats, a més del ja esmentat treball Almoster: una memòria del poble, va tenir cura de l’edició del ball parlat de Sant Abdó i Sant Senén (Carrutxa, 2004).

De la mà de la memòria i la història, Les cases d’Almoster aporta nombroses referències sobre noms i famílies, relata trajectòries personals concretes, que sens dubte han d’interessar als habitants d’Almoster però que poden servir per investigacions de caire més ampli sobre canvis socials, onomàstica o població. Com afirmava l’autora, no és un llibre pensat per a una lectura lineal. Recurs per a la consulta o per a la descoberta del passat, el llibre ens apropa a les cases, les famílies i els renoms, descriu cada casa –presentades per carrers– i inclou apèndix sobre els propietaris de les cases el 1716 i el 1843, les activitats econòmiques de la vila i un recull fotogràfic.

La presentació del llibre, aquest diumenge 29 de març, ha comptat amb una nombrosa presència de públic que ha omplert el Teatre Municipal. Un acte amb parlaments breus, adobat amb cançons amb la participació del públic, on el record emotiu d’Enric Llevat ha estat molt present.

A la taula, els participants en la presentació han estat acompanyats per les figures de la imatgeria festiva d’Almoster, que es conserven al teatre.

 

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en memòria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s