La Samaritana de Flix

Un dels textos de fil i canya que avui es manté viu a la tradició popular és el romanço de la Samaritana que es recita, el diumenge de Pasqua, a la professó de l’Encontre de Flix.

La professó de l’Encontre, com és coneix a Catalunya i al País Valencià, que figura el retrobament de la Mare de Déu amb Crist ressuscitat té components parateatrals arreu on es celebra. Força popular a Mallorca, on es coneix, en algunes poblacions, com a processó de sa capadeta o de l’Encontrada. Abans de l’ofici surten dos grups: els homes, habitualment, portant la imatge de Crist ressuscitat i les dones, portant la imatge de la Mare de Déu coberta amb un vel negre. Quan els dos recorreguts es troben, li treuen el vel a la imatge –que resta amb el mantell blau que porta a sota– i, en alguns pobles, s’intepreta un cant dialogat entre homes i dones. N’és un bon exemple la de Sarral, on la cançó comença:

Verge i mare del Senyor,/  on aneu a trenc d’albada,
tota trista i endolada,/  tan colpida de dolor?

Cerco el Fill, el meu amor,/  vaig a l’hort que hi ha al Calvari
qui em de ales per anar-hi!/  si el puc veure, quin honor! …

L’absència d’imatges de Crist ressuscitat en moltes parròquies fa que aquest es representi amb la custòdia sota pal·li. Entre altres poblacions properes, es celebra així al Molar o a Cabassers. La de Flix compta amb diversos components que la fan prou singular: d’una banda, la presència de les banderes de professó de les confraries i, de l’altra, el personatge de la Samaritana que, acompanyada dels armats, figura a la professó.

samaritana2010

La Samaritana recitant les desmes, el 2010 (foto: Francesc R. Visa)

Davant la custòdia, la noia recita les Desmes, nom amb que es coneix a Flix el romanço La conversión de la Samaritana. El recitat, que explica la nova vida que va començar la noia en conèixer a Jesús, quan anava a cercar aigua en un pou. En l’actualitat, hi ha també una Samaritana infantil. L’Encontre, els armats i la Samaritana –que els acompanya en totes les professons–, o les banderes, que tenen també un paper protagonista en el retorn de l’aplec de dilluns de Pasqua que té lloc a l’ermita de la Mare de Déu del Remei, constitueixen sens dubte un referent que identifica la població. I una mostra de la parateatralitat en la festa que s’expressa, a banda de les grans representacions de la Passió, en en el costumari popular d’aquests dies.

samaritana1930

Una Samaritana de Flix, al primer terç del segle XX (Cedida per Francesc R. Visa)

No se sap quan va començar aquesta representació. Al primer terç de segle passat, la Samaritana ja recitava les desmes, però el costum i el personatge van desaparèixer després de la Guerra Civil. La figura es va recuperar cap al 1950 i, a el 1997, la noia que feia de Samaritana va voler tornar a fer allò que li havia explicat la seva àvia. Francesc R. Visa havia localitzat el romanço publicat per La Fleca de Reus, als primers anys del segle XX, que segueix la versió castellana més comuna:

Un viernes partió el Señor/ a la ciudad de Samaria,
y antes de entrar en poblado,/ el calor le fatigaba.
más a un pozo que allí había,/ derecho a él se encaminaba.
Sobre el brocal recostóse,/  como que cansado estaba,
y al punto vió venir/  a la misma que esperaba,
con un cántaro en la mano/  y era la Samaritana.

textsamaritana

Romanço de la Samaritana (Biblioteca Central Xavier Amorós. Reus)

D’aquest tema en coneixem també versions en català i l’hem recollit de la tradició oral en altres poblacions.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s