Un treballador de la paraula

La diada del 23 d’abril és un bon moment per a fomentar la lectura, presentant novetats i donant a conèixer llibres, però també, amb una visió cultural més àmplia, per a recordar i homenatjar persones a partir de la lectura de textos que van escriure o que parlen d’elles, amb motiu de la commemoració d’algun aniversari. És una pràctica prou comuna que genera activitats.

Enguany, a Reus, dins de les activitats que organitza Carrutxa, recordarem tres persones importants per a la cultura i el país: Ovidi Montllor, Teresa Mañé i Cels Gomis.

Ovidi Montllor (Alcoi,1942–Barcelona, 1995) és una persona de referència per a les persones que entenem la cultura popular des del compromís amb la transformació social. Actor i cantautor, és un obrer de la paraula —com el defineix Jordi Tormo al seu llibre— que ens ha deixat poemes i versions musicades d’altres poetes que avui tenen més vigència que mai. En un temps en què el poder empra, una i altra vegada, la por com a instrument de control i en què es convida a la gent a renunciar a la llibertat en funció d’una seguretat, quan l’estat genera lleis per a impedir la reivindicació pública, cançons com La fera ferotge (1968) esdevenen reflexions lúcides de present. I podria esmentar molts altres exemples. Amb el seu treball com a cantautor, acompanyat tantes vegades per la guitarra de Toti Soler, l’Ovidi va reivindicar i divulgar la poesia de Vicent Andrés Estellés, de Joan Salvat-Papasseit o de Pere Quart, entre altres. I ens va deixar en les seves cançons, abans de marxar de vacances –com afirma en una composició–, frases emblemàtiques que avui encapçalen reivindicacions al carrer i murals a les parets.

Vinculat al moviment de la Nova Cançó, actor als anys setanta i vuitanta, referent de la lluita antifranquista als Països Catalans i a l’Estat, fou silenciat pel govern autonòmic valencià –ahir i avui encara– i discretament oblidat també al Principat. Moltes persones que avui coneixen i repeteixen les seves cançons, per raó d’edat, no els hi van escoltar en vida.

OMobrerparaula

En aquest vintè aniversari de la seva mort s’ha publicat el llibre de Jordi Tormo, Ovidi Montllor, un obrer de la paraula (Sembra Llibres). L’autor, també alcoià, ha treballat en els darrers anys per recuperar la figura de l’Ovidi. Aquest llibre sobre la seva poesia és el resultat d’una recerca en què l’autor ha treballat en els arxius, els llibres i amb les persones que van conèixer l’Ovidi, per tal de rescatar poemes i imatges. Ens parla de la seva poesia i de vivències que ens mostren l’Ovidi com un treballador apassionat i incansable de les paraules. De la paraula vila, la paraula que emociona, com afirma Tormo: «L’Ovidi és una veu crítica i autocrítica de la cançó. És una veu políticament incorrecta, una autèntica fera ferotge. L’Ovidi és un actor complex, que va participar en pel·lícules de diversos gèneres i va interpretar papers de diferents registres. És un actor assaonat en el teatre, l’artista que es va iniciar amb la tasca d’apuntador.»

El llibre ens introdueix en la trajectòria vital i l’obra d’Ovidi Montllor, per endindar-se després en la seva poesia –es conserven prop de quatre-cents poemes seus, en bona part inèdits– i en la poesia d’altres que va voler divulgar, acabant amb Vicent Andrés Estellés, amb qui va mantenir una relació estreta de col·laboració i admiració mútua.

El resultat és, sens dubte, «un petit tresor ple de versos i fotografies». Una bona opció per aquest 23 d’abril de 2015.

Jordi Tormo
Pròleg de Feliu Ventura
Ovidi Montllor. Un obrer de la paraula
Carcaixent: Sembra Llibres, 2015

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular, memòria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s