Escola d’estiu de glosa a Espolla

escolaglosa

Del 14 al 18 de juliol tindrà lloc a Espolla l’Escola d’Estiu de Glosa, organitzada per quart any consecutiu per l’associació de foment del glosat Cor de Carxofa, l’Associació Cultural La Fraternal i l’Ajuntament d’Espolla. En els últims anys la pràctica de la cançó improvisada, en les seves diverses variants, ha experimentat un notable creixement, tant com a recurs festiu, en diferents celebracions populars, com pel seu ús en l’àmbit educatiu.

L’escola d’estiu d’Espolla constitueix una proposta d’aprenentatge excel·lent que ofereix als alumnes classes, a diferents nivells, complementades amb activitats lúdiques i participatives. Els alumnes poden escollir diferents itineraris segons els interessos de cada persona: treballar la didàctica de la cançó improvisada (primària i secundària), l’acompanyament musical de la glosa o bé la creació poètica. L’Escola compta amb el reconeixement i el suport del Departament d’Ensenyament i de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Enguany, l’eix temàtic que farà de fil conductor de les jornades seran els garrotins. Aquest és un tipus de cançó improvisada que va tenir uns gran difusió arreu de l’Estat al segle XIX i que va arrelar especialment entre la comunitat gitana de Lleida, que l’ha conservat fins al present. Amb aquesta tria, l’Escola vol fer un petit homenatge al gènere que va impulsar la creixent popularització de la glosa al Principat ara fa més de deu anys.

A ritme de rumba, amb una tonada enganxosa que propicia la improvisació de quartetes, el garrotín ha arrelat amb força en contextos urbans —n’és un bon exemple el concurs que se n’organitza a Sabadell— tant entre els grans com entre els més joves.

Entre altres propostes, l’Escola inclou conferències, «Càpsules de glosa» —tallers de mitja hora de durada per a practicar de forma intensiva tant la rima com la mètrica o bé l’escena— i combats entre l’alumnat, passejada per Espolla i moments per a portar a la pràctica allò que s’ha treballat. I també un taller per a ballar garrotins. Amb activitats complementàries com la projecció del documental «Glosadors», nit de ball, vetllada literària i, com en anys anteriors, la «Glosa de vins», amb tastos acompanyats de cançó improvisada. L’últim dia, el dissabte 18, tindrà lloc la tretzena Trobada de Cantadors a Espolla.

Per a més informació sobre programa, horaris, professorat, inscripcions, allotjament, àpats i qualsevol dubte que us plantegeu, podeu consultar la pàgina web de l’escola o escriure a: escolaestiuglosa@cordecarxofa.cat

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s