Fogueres de Sant Joan

barrigaudi2015

Fins a les acaballes del segle passat, que pot semblar llunyà però és força proper en la història, la pràctica de bastir fogueres que cremaven la Nit de Sant Joan era prou viva a la ciutat. En els límits del creixement urbà, però també en els espais interiors on, temporalment, es generaven buits prou amplis entre les edificicacions. La preparació de la festa era un ritus de pas per als més joves, que maldaven per recollir el combustible necessari per a la construcció de la foguera i el vigilaven per a prevenir furts o incendis intencionats abans d’hora. Entre la espontaneïtat dels més joves i la implicació de les associacions veïnals, les fogueres s’escampaven arreu del territori urbà i cremaven, envoltades de la curiositat o, a vegades, d’activitats més organitzades del veïnat. Sense oblidar les que es bastien als masos –encara se’n fan– i la, cada cop més simbòlica, foguera de la plaça del Mercadal, vinculada al repartiment de la flama del Canigó.

barrigaudi1991c

Preparant una foguera (1991)

Arreu, i també a Reus, les normatives i els entrebancs per a la seva realització van fer desaparèixer la major part de les fogueres. Com que sempre és mes fàcil prohibir que cercar els mitjans per a la continuïtat de les pràctiques ancestrals, res millor per ventar-se des del poder de l’absència d’incidents que deixar morir els costums.

Foguera al Barri Gaudí (1997)

Paradoxalment, el discurs abrandat a l’entorn de la diada ha anat en augment. Comparteixo la idea que, en el marc d’una tradició europea, les fogueres de Sant Joan són un referent en el costumari festiu del país sencer, una festa significada en el conjunt Països Catalans. Com en altres indrets, el repartiment de la Flama del Canigó té a Reus un component de festa popular, clarament transgressora, participativa, intergeneracional i reivindicativa. Si més no, pel que fa als pobles que s’apropen a Reus a recollir el foc. Llàstima que, pel que fa a la ciutat, l’acte acabi amb la crema de quatre palets fora d’hora, simulacre d’allò que hauria de ser el nucli de la celebració.

barrigaudi2015a

Foguera al Barri Gaudí (2015)

Enguany, he vist una foguera plantada al Barri Gaudí, impulsada per l’Associació de Veïns, amb la participació de la canalla i un punt de reivindicació social simbòlica, per mitjà d’un seguit de missatges escrits. El barri, un dels que més s’havia destacat fa anys en la confecció de fogueres, recupera –amb els permisos corresponents– la pràctica del foc en la nit que celebra l’arribada de l’estiu.

Potser aquest sigui el camí a seguir. D’una banda, les associacions veïnals coordinant la confecció de fogueres, determinant els indrets adequats i demanant l’autorització corresponent, amb la participació de tothom i especialment dels més joves, però alhora comptant amb la necessària col·laboració de l’Ajuntament. És lamentable també que al Mercadal, on es fan fogueres en altres moments de l’any, no pugui cremar el foc la nit del 23 de juny. I més, quan la realització de la Cercavila de Foc comporta unes mesures que podrien aplicar-se igualment a la seguretat de la foguera.

barrigaudi1991b

Foguera al Barri Gaudí (1991)

Potser res pot tornar a ser com abans i el foc sorgit dels grups espontànis, de canalla del barri o del poble, ha de deixar pas a un foc vinculat a l’associacionisme. Aquest sembla l’únic recurs per a moltes pràctiques de la cultura popular.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s