Pere, el gran gegant

És un gegant de mesura considerable i es diu Pere, nom molt reusenc i vinculat a la institució que l’ha fet possible. Com que representa un rei, li podem dir Pere el Gran, però aleshores cal aclarir que no representa cap personatge històric. És el nou gegant de la colla de l’Institut Pere Mata, que, amb els seus més de dos metres i mig d’alçària i seixanta quilos de pes, imposa força respecte.

El nou gegant de l'Institut Pere Mata

El nou gegant de l’Institut Pere Mata

La colla gegantera de l’Institut Pere Mata compta ja amb una parella de gegants, un rei i una reina, d’aquests fabricats en sèrie a mitjan segle XX, amb què ha estat i és present a nombroses festes populars. És una colla molt activa que no defuig ni trobades ni actes reivindicatius: companys, més d’un cop, del Bou de Reus en les seves cercaviles de Festa Major, els hem trobat també reivindicant el país, amb l’estelada a l’espatlla. Ara, amb la construcció d’aquest nou gegant –que, si tot va bé, haurà de tenir parella–, la colla s’ha volgut dotar d’un gegant més solemne, representatiu de la institució a la qual està vinculat. La seva construcció ha anat a càrrec del taller Avall, amb la participació de la perruqueria Louis –la cabellera– i la botiga El Barato, quant a la indumentària.

peregran2

El conjunt d’edificis que formen l’Institut Pere Mata és una meravella. Projectat per Lluís Domènech i Montaner i construït entre 1897 i 1912, és d’un modernisme carregat d’elements decoratius i referències simbòliques.

La nova figura, amb voluntat de reproduir l’estètica dels gegants centenaris, poua d’aquest riquíssim bagatge iconogràfic per a semblar sorgit d’un dels pavellons o, potser, d’un d’aquells contes popular de reis i princeses, il·lustrat amb dibuixos de factura detallista, que ens arriben de l’Europa oriental.

La construcció del gegant parteix, efectivament, d’un acurat estudi de les ornamentacions dels edificis de l’Institut Pere Mata, agafant símbols i imatges al·legòriques per a incorporar-los al seu vestit o als estris que porta.

ceptre

Detall del ceptre del gegant

El resultat és espectacular i la ciutat de Reus compta amb un nou gegant de qualitat, que vol comptar en el futur amb una companya. Cal felicitar, doncs, aquesta iniciativa de la colla gegantera IPM i el bon treball del taller Avall –tot i que manifesten que la construcció d’imatgeria festiva no és la seva principal ocupació– per enriquir el patrimoni festiu reusenc. Si el Pere és un gegant vinculat a la terra, la seva reina representarà l’espiritualitat, ens han explicat.

Mentrestant, de ben segur, continuarem trobant la colla amb els seus vells reis engrescats i el nou Pere, el gran.

peregran3

Les al·legories presents als edificis apareixen reproduïdes en els ornaments del gegant

Totes les fotografies són del taller de creació, restauració i conservació d’elements patrimonials AVALL de Reus

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s