Un reusenc en una Catalunya en transformació

CGMtardor2015

Com he comentat altres cops, és prou difícil referir-se Cels Gomis i Mestre amb un únic qualificatiu. És, sens dubte, una figura polifacètica, una persona que desplegà la seva activitat en camps diferents. La seva tasca ha estat, en comparació a altres personatges del seu temps, poc reconeguda fins fa pocs anys. I encara avui és força més recordat com a col·lector de folklore –creences, rondalles, cançons i altres formes de literatura popular– que per la seva feina com a divulgador científic i del patrimoni cultural. O com a redactor d’obres sobre el territori i de llibres d’ús escolar, que foren emprats fins a la Guerra Civil. Ideològicament és recordat com un dels homes del catalanisme del tombant de 1900, oblidant sovint la seva adscripció al lliurepensament i l’ideal llibertari. Formà part de la generació de pioners de l’associacionisme excursionista, amb tot el que representà de descoberta del país i la necessitat de preservar el seu patrimoni, però també de construcció d’uns referents identitaris encara avui vigents. Alhora mantingué sempre un posicionament crític, laic i de progrès que el diferencia notablement del catalanisme catòlic i conservador de la seva època. El seu treball com a folklorista és un exemple de rigor en la metodologia que el fa excepcional en un context d’aproximació més o menys romàntica a la cultura popular, i el seu pensament, des de la distància temporal, aporta reflexions que són plenament vigents.

Si hi ha un nexe d’unió entre els diversos vessants de la persona i l’activitat de Cels Gomis i Mestre, l’hem de cercar probablement en el fet que sintetitza, en molts sentits, els canvis de mentalitat i les transformacions econòmiques i tecnològiques, les noves idees, les aspiracions de llibertat i les contradiccions de la societat catalana de la segona meitat del segle XIX i començaments del XX: la industrialització, els canvis de paradigma en la visió de l’univers i l’evolució, la confrontació entre religió i raó…

Cels Gomis és, sens dubte, un reusenc en una Catalunya en transformació, representatiu del seu temps d’una ciutat en transformació, activa, amb una burgesia emprenedora i una classe treballadora revolucionària, pionera en cultura, bressol d’idees i d’experiències associatives. Una història que també ens cal redescobrir en profunditat per a fugir dels tòpics localistes que encara avui ens embolcallen.

Enguany, en què es commemora el centenari de la seva mort, tenim una bona oportunitat d’apropar-nos al nostre passat per a, si s’escau, repensar el present. A la ciutat on va néixer s’ha organitzat un seguit d’activitats, que acaben ara amb un cicle que tindrà lloc a l’Arxiu de Reus, la Biblioteca Central i el local de Carrutxa.

La figura de Cels Gomis trenca motlles i ens ajuda a superar alguns tòpics sobre la història d’aquest país i la seva recuperació cultural i política.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular, memòria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s