Corrents de pensament en una societat en canvi

A la segona meitat del segle XIX i començaments del segle XX sorgeixen o es consoliden entre les classes populars tot un seguit de corrents de pensament que volen canviar el món, transformant la societat cap a models més justos i igualitaris. En l’àmbit polític, del republicanisme al socialisme i l’anarquisme, amb l’aparició de noves consciències nacionals, però també en l’àmbit de la cultura i de les creences. El debat entre raó i fe deixa espai a noves formes d’espiritualitat que arrelen entre la classe treballadora com a alternativa a la religió institucionalitzada al servei dels poderosos. Són cabdals formes d’associacionisme interclassista com la maçoneria o de classe com els sindicats. La recerca d’una llengua universal —l’esperanto—, vinculada a un ideal d’humanitat compartida, agermana persones de diferents estaments socials.

manifestació

Manifestació obrera a Reus, el 1885 (La Tramontana)

Cal, doncs, situar la trajectòria biogràfica i l’activitat de Cels Gomis i Mestre (1841-1915) en aquesta societat en canvi, en aquesta Catalunya en transformació. La seva activitat com a escriptor —en els vessants ideològic, literari i de divulgació científica—, els seus reculls de folklore, d’una cultura popular vinculada a mentalitats i creences d’una societat preindustrial, el seu compromís amb la reivindicació del país, en són bona mostra.

Per tal d’ubicar la figura de Cels Gomis en el context de la seva època, en el marc del cicle que organitzen l’Ajuntament de Reus —l’Arxiu Municipal i la Biblioteca Central— i Carrutxa, hem programat per al proper divendres la conferència de Dolors Marín Silvestre, Nous corrents del pensament transformador.

Dolors Marín —en l’actualitat professora a Palma— és doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, especialista en l’anarquisme i la seva pràctica associativa, molt vinculada als moviments socials de recuperació de la memòria històrica. Ha col·laborat en diversos documentals per a televisió i ha escrit centenars d’articles i, entre altres, llibres com Clandestinos: el maquis contra el franquismo, Ministros anarquistas, La Semana Trágica, Anarquistas. Un siglo de movimiento libertario en España, o el més recent Anarquismo: una introducción, publicat el 2014.

També ha escrit Els Montseny Mañé: un laboratori de les idees, aquest últim en col·laboració amb Salvador Palomar, publicat a Reus per l’Arxiu Municipal, el 2005, amb una segona edició a càrrec de Carrutxa. Es defineix com a franctiradora d’una recerca no sempre fàcil sobre l’associacionisme obrer i el moviment llibertari, feta amb rigor, allunyada de tòpics i banalitats.

Apropar-se al coneixement d’un temps històric és necessari per entendre no només els personatges que hi van viure, sinó també per interpretar la societat del present, hereva d’idees, conflictes i visions del món que encara avui són vigents a la nostra societat.

Divendres 6 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre
Nous corrents de pensament transformador
Conferència a càrrec de Dolors Marín Silvestre
A l’Arxiu de Reus (C/ St. Antoni M. Claret, 3)

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en les idees, memòria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s