«Aubades y capvespres»

En el rerefons de l’activitat prolífica de Cels Gomis i Mestre (1841-1915) com a enginyer, folklorista, assagista o difusor dels ideals d’emancipació social de la Internacional, hi trobem, des de ben jove, la seva afició a la poesia. Certament, pot semblar que aquest vessant de creació literària és el menys significatiu en el conjunt de l’obra de Gomis. En la seva producció polifacètica destaquen, sobretot, els reculls de cultura popular, la seva tasca com a col·lector del folklore oral, però també els treballs de divulgació científica o de coneixement de la geografia de diversos indrets i el seu patrimoni cultural, a més d’una quantitat de textos considerable per a ús escolar. Sense oblidar pas els articles i opuscles de caire més ideològic, llibertari i catalanista.

aubadescapvespres

Escriptor en camps tan diversos, la poesia, tanmateix, és molt present en la trajectòria personal de Cels Gomis. I ho és d’inici a fi, com a expressió d’uns sentiments i d’una forma de veure el món que l’envolta, però també com a eina de propaganda o forma expressió d’uns ideals. Cels Gomis comença a publicar poesies de ben jove i n’escriu durant tota la seva vida: desenes de poemes —centenars, si considerem individualment els textos breus, a tall de corranda o follia— que publica o deixa anotades, i que avui coneixem gràcies al llegat del seu nét, Cels Gomis i Serdañons, conservat a l’Arxiu Municipal de Reus.

El 1913 apareix Aubades y capvespres. A la introducció, datada el gener de 1911, Gomis explica els motius que l’han portat a la seva publicació: «Lo mes de mars de 1909 va ser un mes terrible per mi». L’accident que ha patit l’any anterior li afecta greument el braç esquerre i el seu estat d’ànim decau fins al punt «que vaig acabar per creure que ‘s pensaven que jo estava trastocat», com ell mateix explica. Efectivament, l’accident que va patir el 1908 i que li comportà la pèrdua d’un braç, marcà la dedicació de Cels Gomis, en els últims anys de la seva vida, a l’activitat editorial.

Aubades y capvespres és un recull de poemes breus, bàsicament quartetes, on es fa evident la petjada de la tradició oral. Gomis havia recollit centenars de corrandes, cobles de jota o follies, i les seves composicions podrien se cantades amb moltes tonades populars.

Gomis es vol mantenir fidel als versadors populars i alhora transmet les seves inquietuds. Un cop més, la poesia de Gomis es mou entre l’amor, la natura i els ideals, aquest cop amb composicions de caire més personal, amb un to més pessimista on es pot intuir el contingut social que ha estat prou present en tota la seva obra literària. Cent anys després d’haver estat escrits, molts dels textos motiven a la reflexió, tenen un punt d’actualitat i, si us ve de gust, poden ser cantats.

Amb l’edició facsímil d’Aubades y capvespres (Barcelona: Fidel Giró impressor, 1913) amb motiu dels trenta anys de Gràfiques del Matarranya, Ricard Solana continua, com a fet altres vegades, amb la millor pràctica d’impressor-editor que ha estat clau en la difusió dels ideals de progrés i de la cultura al nostre país. L’edició incorpora un estudi introductori de Salvador Palomar i es presentarà a reus dins el cicle d’activitats dedicades al centenari de Cels Gomis que organitzen l’Ajuntament de Reus i Carrutxa, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Dijous 19 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre, al local de Carrutxa
Presentació del llibre de Cels Gomis i Mestre, Aubades i capvespres
(Gràfiques del Matarranya / Migdia Serveis Culturals, 2015),

a càrrec de Ferran Sugranyes

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s