Notes sobre les representacions dels Pastorets a Reus (2)

 

pastoretspadres

Els Pastorets dels Padres de la Sagrada Família (1922-23). Font: Setmanari Reus 24/12/1964

Al tombant del 1900, a més de les representacions als Padres, trobem a Reus uns altres Pastorets escolars: els de l’Acadèmia Froebeliana, una escola per a nenes que comptava amb un jardí d’infants que seguia el mètode de l’alemany Friedich Fröbel, un pioner de l’educació infantil que atorgava una gran importància al joc i al desenvolupament integral dels infants. Tot i el rerefons religiós del seu pensament, aquestes idees li van comportar fortes crítiques. Les seves propostes van començar a ser conegudes a l’Estat espanyol al darrer terç del segle XIX. A Reus, el 1900, l’Acadèmia explicitava el seu caràcter confessional sota l’advocació de la Mare de Déu de Montserrat.

«En el teatrito infantil de la Academia Froebeliana, que dirige la profesora Dª María Fabra, se representó en la tarde del día de Navidad la zarzuelita ‘Los Pastorcillos’ en tres cuadros, que gustó mucho a los concurrentes.» Aquest costum, anotat pel Diario de Reus, va continuar en els anys següents. Les representacions comptaven amb la complicitat de les famílies en la confecció dels vestits.

La descripció que en fa, el 1902, el setmanari republicà La Justicia, publicat a Tarragona, detalla el nom i l’edat de la canalla, entre quatre i mig i vuit anys, destacant que «los actores en miniatura, que lucían todos trajes lujosos y apropiados, revelando el buen gusto maternal, ejecutaron a maravilla sus papeles respectivos entre los aplausos y contento de los concurrentes».

Aquests Pastorets infantils es van fer, potser, fins al 1905, moment en què Maria Fabra fou nomenada professora de l’Escola Normal de Lleida. En aquest moment també es feien Pastorets al Patronat Obrer de Sant Josep, tal com recull el Diario de Reus, el 1903, en referència a la diada de Reis:

«Las representaciones de ‘Los Pastorcillos’ dadas anteanoche en los teatros del colegio de San Pedro, Patronato del Obrero y Academia Froebeliana, viéronse favorecidas por extraordinaria concurrencia, al punto de que fueron muchas las personas a las cuales fué materialmente imposible penetrar en los respectivos locales donde aquellas se daban.
Con tal motivo, es probable se repita la representación de ‘Los Pastorcillos’ en alguno de los citados teatros.»

Les representacions teatrals del Patronat Obrer de Sant Josep van gaudir d’una gran popularitat al primer terç del segle XX, escenificant-se diferents obres: Los Pastorcillos de Belén o el nacimiento del Mesías i, en català, Lo naixement del Salvador, Jesús és nat o La rosa de Jericó o L’Estel de Natzaret.

Al col·legi dels Padres –la Sagrada Família– es van continuar representant obres com El nacimiento del Salvador o la redención del esclavo –obra més coneguda avui com Els Pastorets d’Olot–, El bressol de Jesús o Garrofa i Pallanga, de Frederic Soler Pitarra.

També s’havien fet Pastorets a càrrec de la Congregació Mariana i a l’Escola del Treball. El 1932, al Teatre Bartrina, es representaven Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús, de Josep M. Folch i Torres.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s