«Els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya»

curspedagogiallibert

«Els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya: Josep Llunas i Pujals, Teresa Mañé i MIravet, Francesc Ferrer i Guàrdia i Félix Carrasquer Launed» és el títol del curs que organitza la CGT, entre gener i abril de 2016, a Reus i Tarragona.

Adreçat a mestres d’educació infantil i primària i a professorat de secundària, però obert a l’assistència de qualsevol persona interessada, el curs constarà de cinc sessions de tres hores cadascuna. En elles s’introduirà els assistents a la personalitat i l’obra d’alguns dels representants del moviment de renovació pedagògica d’inspiració llibertària que es va desenvolupar a Catalunya a finals del segle XIX i inicis del XX. Es pretén reivindicar de manera especial un seguit d’autors que fins ara no han rebut tanta atenció com la que s’ha dedicat a figures amb força més projecció com la del propi Francesc Ferrer i Guàrdia. Aquest impuls pedagògic progressista va animar la creació de diferents tipus de centres educatius que van permetre la primera institucionalització a Catalunya d’una nova concepció del paper de l’educació com una eina al servei de la justícia social; és per això que en el decurs de les diferents sessions no només es farà una exposició de les idees educatives dels diferents pedagogs, sinó que també es presentaran les experiències que va generar l’aplicació pràctica d’aquest programa teòric. Finalment també es farà una reconstrucció i anàlisi de la filosofia que està a la base dels plantejaments pedagògics llibertaris que van inspirar els diferents autors presentats.

PROGRAMA:

1. «Josep Llunas i Pujals: la pedagogia llibertària del segle». A càrrec de Jordi Martí, 21 de gener de 2016. Tarragona.

2. «Teresa Mañé i Miravet: la primera mestra laica». A càrrec de Marta Alari i Ginés Puente, 3 de febrer de 2016. Reus.

3. «Francesc Ferrer i Guàrdia i l’Escola Moderna». A càrrec d’Emili Cortavitarte, 18 de febrer de 2016. Tarragona.

4. «Félix Carrasquer Launed: l’escola autogestionada». A càrrec de Gianni Sarno, 3 de març de 2016. Tarragona.

5. «Una aproximació a la filosofia de la pedagogia llibertària». A càrrec d’Ernest Weikert, 20 d’abril de 2016. Tarragona.

Les sessions tindran lloc a les seus de la CGT de Tarragona (Pl. Imperial Tarraco, 1) i CGT de Reus (Raval de Santa Anna, 13, 3r), de les 18 a les 21h.

Per a més informació

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular, les idees, memòria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s