Passió pel foc

La recerca sobre els usos i la funció simbòlica del foc a les festes populars ha estat una de les línies recurrents en el treball de Carrutxa i, tot cal dir-ho, en la meva recerca personal com a investigador de la cultura popular.

todolella2016

Foguera de St Antoni cremant. La  Todolella (Els Ports), 2016

El foc de combustió –en forma d’atxes, falles o fogueres…– o el pirotècnic –castells de foc, tronades, o l’emprat pels diables o el bestiari festiu…– com a component necessari i protagonista de moltes celebracions populars, ha estat objectiu del nostre treball de camp i de recerca documental durant anys. També els costums i els rituals domèstics, vinculats a les creences, o les manifestacions públiques en el seu ús –com les marxes de torxes de reivindicació política– sorgides en temps més recents han centrat el nostre interès.

De la recerca a la divulgació, caldria esmentar jornades d’estudi sobre pirotècnia o incomptables conferències –que no hem comptat– sobre diables festius o exposicions que van deixar petjada com Diables de foc, diables de festa, de 1983, o Al mig de la festa. La Tronada de Reus, de 1990, per arribar a la nostra participació a Pirotècnia de festa, una mostra coproduïda pels ajuntaments de Barcelona i Reus, amb el Museu Etnològic de Barcelona, que actualment és itinerant pel país. I encara, publicacions, llibres o articles, sobre els balls de diables, la nit de Sant Joan, la Tronada, les bèsties de foc o la festa de Sant Antoni a les comarques on la foguera centra bona part de l’activitat festiva.

cartellVic

Amb voluntat de conèixer la gran diversitat de manifestacions que existeixen en el solstici d’estiu al voltant de l’element del foc, a la Mediterrània, els propers 27 i 28 de maig s’organitza a Vic, el primer «Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània» centrat, enguany, en els focs i fogueres de Sant Joan, l’ús de falles, haros i brandons a les festes solsticials del Pirineu, i els 50 anys de la Flama del Canigó.

La nit de Sant Joan és, sens dubte, la gran festa de foc dels Països Catalans –i de molts altres indrets de la riba mediterrània– i serà prou interessant conèixer l’evolució de la celebració en contextos diferents, des de les pràctiques de pobles de muntanya, avui patrimoni immaterial de la humanitat, a normatives que condicionen la realització de fogueres en àrees urbanes o les transformacions en l’ús de la pirotècnia festiva. L’evolució de la festa a Reus, entre el segle XIX i l’actualitat, aporta prou elements per a una reflexió més genèrica.

reus2008

Foguera de St Joan. Reus, 2008

Com que no és cap secret –ho anuncia el programa de Vic– l’any 2017, el segon simposi tindrà lloc a Reus. És tot un repte però entenem que la ciutat, a més de comptar amb manifestacions de foc emblemàtiques, és un dels referents pel que fa a la recerca i la difusió de la cultura popular vinculada al foc. No cal que afegeixi que, personalment, la proposta m’entusiasma i que la teiera digital cremarà molt a gust parlant, un cop més, de fogueres i espurnes.

En aquests anys de feina i de festa, de teoria i pràctica, un grapat de persones que compartim la passió pel foc festiu, ens hem anat trobant i compartint experiències. No diré noms, però algunes són lectores prou habituals del blog.

Acabo doncs amb una crida a participar, en simposis com els de Vic o Reus, o els que continuaran. I en altres activitats que, de ben segur, s’aniran programant en els propers mesos. Per posar en valor el foc com a element patrimonial indestriable de moltes festes, més enllà de percepcions restrictives i normes que no contemplen particularitats.

tronada

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s