Quan lo pare no té pa

«Quan lo pare no té pa» és el lema amb que Joan Moreira presentà, el 1908, un recull de cançons i tonades populars als jocs florals celebrats a Tortosa, amb motiu de les festes de la Cinta.

La publicació d’aquest treball, localitzat el 2013 en el curs de l’inventari dels documents conservats per la famíla Murall-Moreira, constitueix una significativa aportació al coneixement de la música popular ja que el recull inclou lletres i músiques –a diferència dels materials aplegats per Cels Gomis i Mestre, a la dècada de 1880– de cançons populars i tocs de festa.

Joan Moreira Ramos (Lleida, 1878–Tortosa, 1951) és conegut com a escriptor folklorista i, sobretot, per la seva obra Del folklore tortosí (1934). El recull inclou cançons de gresca i de treball, de quintos i de plegadores, per acompanyar tasques agrícoles específiques –com el llaurar o el segar–, goigs i melodies vinculades a la religiositat popular, i tonades d’acompanyament dels gegants o els balls de plaça.

«No’m proposo aquí estudiá l’origen de les cançons, sinó fe constá que a Tortosa i pels seus voltants se canten i formen part del repertori del nostre Poble», afirma. Moreira deixa l’estudi de la procedència a d’altres folkloristes i es preocupa de constatar unes pràctiques i aplegar unes tonades que, en alguns casos, constata en perill de desaparició pel canvi de costums de la pagesia.

Si el manuscrit conservat es pot considerar, segons aprecia l’autor, només un esborrany, l’edició present aporta un considerable aparell crític d’observacions i anàlisi dels materials.

Entre aquests, i només a tall d’exemple, hi trobem versions de cançons de gresca que en l’actualitat han fet fortuna, com el Dómine o la ben coneguda corranda referida a la partida de cartes que, segons la llegenda popular, van jugar sant Antoni i el dimoni. Cançons a ritme de jota i tornades molt o poc divulgades –amb l’anàlisi respecte altres versions conegudes– mostres de rituals festius que els comentaris dels editors documenten i amplien, tocs de dolçaina i costums vinculats a la religiositat popular, que traspua molts cops en les anotacions de Moreira, fan d’aquesta publicació un treball força interessant en l’aspecte musical, que contribueix a enriquir el coneixement de la música popular de les Terres de l’Ebre.

moreira1908w

Joan Moreira,
Quan lo pare no té pa. Recull de cançons i tocades populars de la ciutat de Tortosa, 1908.
Edició a cura de Joan F. Vidal i Albert Aragonés.
Tarragona: Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, 2015.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular, publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s