Noranta tombs

Permeteu-me l’acudit. Trenta anys per tres, multiplica, encara que a la pràctica el recorregut actual de cavalleries i carruatges no correspongui exactament als tres tombs del passat. Felicitats per l’aniversari.

La diada dels Tres Tombs que se celebra a Reus a començaments de març és, efectivament, una festa de nova creació que s’inspira en l’antiga benedicció i posterior desfilada –o cursa– d’animals de treball, que tenia lloc per Sant Antoni de gener.

A diferència d’altres indrets on els Tres Tombs han continuat a partir d’antigues confraries o agrupacions de pagesos o traginers, la nova celebració reusenca neix d’una associació, «Amics del cavall del Baix Camp», fet que li aporta un caire concret: ser, pel damunt de tot, una diada d’exhibició de cavalleries, muntades per genets o arrossegant carruatges. A diferència, potser, d’altres indrets on la festa s’esforça en reproduir un passat més o menys idealitzat, d’animals que arrosseguen carros plens a vessar de mercaderies i traginers uniformats, d’antics oficis rurals o de muntanya, la desfilada reusenca és bàsicament urbana i té com a protagonista principal la cavalleria de passeig.

El recorregut, planer, lluny de carrers estrets, pendents i girs arriscats que caracteritzen altres poblacions, afavoreix el lluïment dels participants.

Això no vol dir que no estigui oberta a la participació carros de tota mena, alguns fets expressament per anar de tres en tres tombs, o que no pugui comptar amb la presència simpàtica d’una colla d’oques que van fer la delícia dels petits i motivar la curiositat dels adults.

Complementada amb l’esmorzar, altres activitats adreçades a la canalla o la participació dels Xiquets de Reus i obviant la inevitable monotonia de la percussió que torna a impregnar massa celebracions reusenques, la desfilada dels Tres Tombs de Reus és un espectacle familiar, que mobilitza prou la ciutadania. Ahir diumenge, en un matí fred i assolellat, la festa fou un èxit..

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s