Un tast d’història de l’associacionisme popular reusenc

Aquest dimarts 15 de març, amb Adrià Aragonès, parlarem a la taverna del Casal Despertaferro –que organitza l’acte amb motiu del seu 25è aniversari– d’associacionisme popular.

De bon començament, és prou adient parlar d’associacionisme en una taverna. Tavernes i cafès han estat durant segles espais de sociabilitat, llocs de trobada, d’oci, beguda i joc, però també de cultura, de debats ideològics i de conxorxes.

A Reus, per un document redactat en to burlesc, conservat a l’Arxiu, sabem d’una colla de 1653, anomenada «confraria del llum d’oli» que tenia com a finalitat anar de taverna en taverna portant un llum de ganxo en professó, en temps de carnaval i per uns carrers que, més enllà de les festes assenyalades, eren a la fosca. I més cap aquí, al segle XIX, les notícies de cafès que són punt debat de determinades idees, o de reunió de partits, que compten amb un escenari o un grup de ronda, que organitzen rifes per Tots Sants o Nadal, són prou habituals.

Però, a banda dels cafès, Reus viu a la segona meitat del segle XIX un esclat associatiu, d’entitats de tota mena, amb rerefons ideològics molt diferents. La ciutat ha tingut, i manté, la fama de tenir moltes associacions. De societats com el Círcol dels senyors o el Centre de Lectura, que han arribat fins al present, a entitats nascudes en els últims anys del segle XX, com Carrutxa o el mateix Casal Despertaferro, el llistat de noms, de locals i d’activitats és inmens.

olimpoball

Invitació a un ball de màscares de la societat l’Olimpo

La proposta d’aquest dimarts és fer-ne un petit tast. Perquè aquesta és una recerca que tot just hem començat, coordinada per Adrià Aragonès, però que ja aporta un volum de dades considerable. Perquè, en definitiva, endinsar-nos en la trajectòria de l’associacionisme reusenc és apropar-nos a la història de la ciutat des d’una perspectiva molt enriquidora, sobretot si analitzem, més enllà de relació de noms i actes, els models i les tendències, els canvis en els costums i la influència de les associacions en el conjunt de la societat. Ateneus i centres recreatius posicionats ideològicament, biblioteques, corals i grups de teatre, balls de diumenge, carnavals, vagues obreres, manifestacions, professons o curses de bicicletes, dibuixen el paisatge de la ciutat.

 

Parlarem d’associacionisme popular perquè volem posar l’èmfasi en les entitats històriques que van espai d’oci i cultura les classes populars. Algunes ben conegudes, altre no tant com el lliurepensador Centre d’Amics o el mateix Olimp. De models coincidents, anteriors a la Guerra Civil, i diferències ideològiques –entre la Casa del Poble i el Foment Republicà Nacionalista, per exemple– i de locals, com el del carrer de la Presó o l’antic hospital a la plaça de la Sang que van canviant de llogater o d’amo. També del paper de l’associacionisme en la resistència al franquisme o del sorgiment de nous tipus d’entitat, en una societat de consum individualitzat de cultura i oci, a les acaballes del segle XX.

folkiferro2

Trobar-se per cantar a les tavernes ha estat una pràctica habitual en tot moment

Tot plegat, només un tast, perquè no hi hauria temps per a més i perquè l’objectiu de la conversa és motivar l’interès per un passat que aporta no poques experiències per a reflexionar sobre l’avui.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s