Los cantadors

L’editorial Rafael Dalmau acaba de publicar un nou títol a la seva col·lecció «Toc de Gralla»: Los Cantadors. Cants religiosos de tradició oral de les Garrigues, el Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i l’Urgell, a càrrec d’Amàlia Ametlló, Ester G. Llop i Jaume Ayats. El llibre, acompanyat d’un CD d’àudio, recull la síntesi d’una recerca realitzada entre els anys 2011 i 2015, sobre repertori vinculat a la religiositat popular, «amb la voluntat de descriure cada situació de cant en el moment social i de conviccions on es produeix, i alhora obrir una finesta a la comprensió estètica i humana del fet de cantar», presentant en paral·lel el context i els exemples enregistrats que trobem en el disc que acompanya el llibre.

Los_Cantadors3_ok

Una de les característiques que defineixen bona part del repertori popular és la seva funcionalitat. Les cançons s’interpreten –o s’interpretaven– en un context de feina, acompanyant determinades tasques individuals o col·lectives, d’oci o de festa. La desaparició de moltes formes de treball o pràctiques d’oci va motivar, junt amb l’arribada de nous mitjans de comunicació, canvis significatius en el repertori i, moltes vegades, la pèrdua de la transmissió oral de lletres i tonades. L’església ha estat, arreu, indret d’aprenentatge del cant en grup.

Els cants religiosos s’han conservat, no sense transformacions, vinculats a rituals de festa i de pas: goigs per Festa Major o en els aplecs a les ermites, viacrucis o adoració de la Creu, pregàries o funerals. Los Cantadors ens apropa a un costumari, en bona part desaparegut, que relaciona festa i creences —o que mostra com la religiositat era l’embolcall necessari de moltes pràctiques populars— de les poblacions objecte d’estudi: del salpàs, per setmana santa, a les decoracions o les banderes de professó de les confraries per Corpus. O la capta de les majorales del Roser del Puig de Rialb, que ofereixen brots de marduix i alfàbrega quan passen amb la bacina de la Mare de Déu. I instruments com el pandero d’Àger, únic que es conserva en el poble d’origen, que testimonia un costum «llunyà en el temps i pràcticament esborrat» com el de les cançons de pandero interpretades per les majorales. I les anades a les ermites, espais que encara avui acullen el cant dels goigs —també les festes majors– composicions dedicades a advocacions locals de la Mare de Déu, sants, santes, o Crist, que transmeten moltes vegades la vinculació especifíca entre la divinitat i la comunitat, esdevenint referents d’identitat local.

Personalment, Los Cantadors m’ha recordat moltes experiències –tot i que mai m’he proposat fer cap estudi sobre cants religiosos– compartides amb Montsant Fonts, en algunes poblacions del Priorat o la Conca, ben properes a les Garrigues: cants al viacrucis del Diumenge de Rams, a la Bisbal de Falset, o el Divendres Sant, a Cabassers, Ulldemolins o Vilanova de Prades, on es canta, en el moment de l’adoració de la creu, La Passió, amb tonades populars. La lletra pot ser la popularitzada en nombroses edicions de fil i canya o la de mossèn Cinto, que va fer fortuna. A Ulldemolins, Portal de Betlem, no és un cant propi de la Setmana Santa, és una cançó de treball que fins fa quatre dies han interpretat les colles que anaven a plegar olives i que, de ben segur, força persones encara poden entonar.

Una publicació, en definitiva, que retroba en unes comarques allò que havia estat comú en molts altres indrets, aportant coneixement etnogràfic i musical, amb voluntat d’apropar-se a les emocions que donaven sentit i força a aquestes pràctiques culturals.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular, publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s