El drac de l’Arxiu

De ben segur que, en un moment o altre, heu necessitat un paper qualsevol, una tarja, un rebut del supermercat o un full de propaganda per senyalar la pàgina del llibre en què s’ha aturat la vostra lectura. L’estri destinat a aquesta finalitat s’anomena punt de llibre i compta amb una abundant producció, a càrrec de les mateixes llibreries, les editorials que publiquen els títols, les associacions o institucions que organitzen esdeveniments, els museus… sense oblidar els punts de llibre artesanals, decorats o que reprodueixen fragments d’obres d’art, els reivindicatius…

dibuixdrac

Dibuix d’un drac a la coberta d’un manual notarial de 1364 (Arxiu de Reus)

Tot plegat fa del punt de llibre un objecte utilitari que, a més de la seva funció pràctica, pot tenir el valor simbòlic de recordar un esdeveniment o la visita a un indret. O, potser enriquir la lectura amb la contemplació i el gaudi estètic, en el moment de tancar, i obrir, el llibre.

Per això, més enllà de la seva necessitat, els punts de llibre són objecte de col·leccionisme. Moltes persones els recullen i conserven, de forma genèrica o especialitzant-se en alguna temàtica.

dracarxiu

Enguany, l’Arxiu de Reus ha editat, coincidint amb la diada del llibre, un punt de llibre. Dissenyat per Pere Prats a partir d’un dibuix que es troba en un manual notarial del segle XIV que es conserva a l’arxiu.

Havia de ser un drac, és clar, perquè com es recorda en la publicació:

«D’entre els éssers fantàstics, el drac és el més conegut i més representat ençà dels temps medievals. Vinculat a l’infern, vigilant de riqueses, amb gran poder destructiu, el drac controla el foc, es mou per la terra i vola. És protagonista de moltes llegendes en què la seva derrota per part d’un heroi —que rescata la donzella o obté el tresor— pot representar el domini sobre les forces desfermades de la natura.»

I no hi pot haver diada de Sant Jordi sense drac.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s