Toda, Güell i moltes altres persones

Aquest dimarts 10 de maig, la conferència de Jaume Massó, en el marc dels actes que la ciutat dedica a Eduard Toda i Güell, ens ha apropat també a un altre personatge notable de la ciutat: el seu oncle Josep Güell i Mercader, polític i periodista.

Massó ha parlat, a l’Arxiu de Reus, on també es pot veure, fins al 2 de juny, una mostra de documents sobre ambdós, dels primers anys d’Eduard Toda, d’uns jocs al Mercadal que recordarà de gran i de la seva vida d’estudiant, recreant-se en la seva amistat amb Antoni Gaudí i la producció de la revista manuscrita El Arlequín, amb aquest i amb Josep Ribera. Del seu interès per Poblet, ja des de l’adolescència, i de la seva marxa a Madrid, on Güell fou diputat durant la primera República i Eduard Toda estudià Dret i entrà a treballar per al ministeri d’Estat.

20160510Toda1

Jaume Massó

Josep Güell i Mercader és un personatge prou interessant. Nascut a Reus el 1839, fou el fundador de La Redención del Pueblo, que per raons polítiques va esdevenir Las Circunstancias, periòdic degà de la premsa republicana reusenca, moderat, però sempre contrapunt al més conservador Diario de Reus. Republicà federal, va participar activament en la Revolució de Setembre de 1868 i fou membre de la Junta Revolucionària de Reus, redactant el seu Butlletí Oficial. Va col·laborar en molts periòdics reusencs i va publicar en la premsa de l’Estat o de Llatinoamèrica. Va morir el 1905.

Republicà i catalanista —federalista aferrissat en la seva joventut—, Güell i Mercader, com altres personatges del moment, s’interessà, un cop abandonada l’activitat política, pels costums i la cultura popular, que va reflectir en el llibre Cosas de Reus, recorts d’un jove que ja no ho és (1900), que hauria pogut tenir una segon volum, per al qual deixà nombroses anotacions que mostren la seva forma de treballar.

20150510Toda2

Mostra de documents relacionats amb Eduard Toda i Josep Güell i Mercader

Un cop més, el record de les figures de la història de Reus de la segona meitat del segle XIX i els primers anys del XX ens fa entreveure una ciutat que té poc a veure amb la vila ensopida i amagada darrere el taulell, esperant que els forasters ens omplin les butxaques, que l’actualitat traspua. Un Reus baluard del republicanisme i de les idees de transformació social, que viu els conflictes i es projecta arreu com un indret de referència. Protagonista de la revolució democràtica, que va per endavant de lleis, com en el cas del matrimoni civil, on té lloc el primer certamen socialista de l’Estat o que veu sorgir algunes de les primeres escoles racionalistes i mixtes del país. Una ciutat on joves com Toda, Gaudí o Ribera, de talent singular, però amb no menys inquietuds que altres que no han passat a la història, imaginen projectes de futur i reivindiquen l’estat laic. Un Reus políticament en efervescència, amb una activitat social i cultural intensa que contribueix a generar personatges singulars.

Commemorar, doncs, efemèrides de personatges no pot consistir a presentar-los aïlladament, com a resultat d’un suposat geni local, com agrada a alguns dels nostres polítics. Ans el contrari, cal emmarcar-los en el seu moment històric i, sense desmerèixer en absolut la seva trajectòria personal, intentar recuperar la memòria col·lectiva d’un passat bastit per molts noms poc coneguts, per associacions i per esdeveniments que foren fites. Actes com el celebrat a l’Arxiu, i altres que s’anuncien, poden ajudar a refer la memòria d’un passat que posi en valor personatges i ciutadania com a factor de canvi. I que hauria d’ajudar també a repensar el present.

 

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en memòria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s