Va de romanços

Enguany, l’Escola d’Estiu de Glosa que s’organitza a Espolla (Alt Empordà), per cinquè any consecutiu, va de romanços. L’Escola, organitzada per l’associació Cor de Carxofa, l’associació cultural «La Fraternal» i l’Ajuntament d’Espolla, es farà del 5 al 9 de juliol i coincideix amb les activitats de la 14a Trobada de Cantadors.

Com altres vegades, el programa de l’escola ofereix als alumnes classes dedicades a l’aprenentatge de la cançó improvisada, segons diferents nivells, i també activitats lúdiques i participatives, sempre dins de l’ampli món de la glosa. A més a més, es poden escollir diferents itineraris formatius segons els interessos de cadascú: treballar la didàctica de la cançó improvisada, l’acompanyament musical de la glosa, el treball d’escena o la creació poètica.

narrativa

En el llenguatge popular s’anomena romanço a diverses formes de narració popular en vers. A vegades, amb un caire de menyspreu —«no em vinguis amb romanços!», us poden dir— també en referència a qualsevol contalla. Estrictament, podem parlar de romanços com una forma poètica en què els versos rimen assonant els parells, però la narració pot adoptar altres formes.

Parlar de romanços és apropar-se a la paraula i a la música, a les balades i a les tonades per cantar,  anar a cavall de l’oralitat i la impremta, conèixer  la producció de literatura de fil i canya. És conèixer la narrativa folklòrica i el seu paper en la transmissió d’informació sobre fets succeïts o la construcció de llegendes, d’esdevenir eina de propaganda política o reflex de prejudicis socials, d’estimular la fantasia per a entreteniment de l’auditori o d’acompanyar les tasques quotidianes o les feines agrícoles…

Fulls impresos que es venien als mateixos tallers o en altres establiments i que circulaven per un ampli territori a partir de venedors ambulants que els recitaven o cantaven per captar l’atenció del públic. Repertori de tradició oral, associat a unes formes de vida del passat, aplegat pels folkloristes. Però també és saber dels intèrprets, de la seva capacitat de construir narracions i adequar-les a un entorn o a un públic, d’improvisar o adaptar el text. I, tot plegat, del passat fins al present, preguntar-se per la vigència de les velles històries i els nous usos dels romanços, avui i demà.

escolaglosa2016

Per un cop, doncs, no escolteu allò que es diu a vegades i procureu estar per romanços, que l’Escola d’Estiu de Glosa en ve carregada. Per a més informació sobre programa, horaris, professorat, inscripcions, allotjament, àpats i qualsevol dubte que us plantegeu, podeu consultar la pàgina web de l’escola o bé escriure a escolaestiuglosa@cordecarxofa.cat.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s