La nit de Sant Joan a Reus

El costumari popular de la nit de Sant Joan té dos grans protagonistes, que no són pas els únics: el foc i l’aigua. Fogueres i pirotècnia al carrer, i pràctiques associades a l’aigua com remullar-se, prendre banys a mitjanit o a la sortida del sol o emprar l’aigua per a ordalies amoroses.

Uns costums ja ben definits a la vila del segle XVIII. Un ban municipal de 19 de juny de 1776 «mana a tota persona no puga tirar aigua per a mullar los que passan per los carrers, encara que estos ho consèntian y ho demànian en la nit de la vigília de Sn Joan, dia vint y tres juny, ni altre dia, baix la multa de tres lliuras per penas de càmara y gastos de justícia y deu dias de presó».

De fet, les prohibicions i les normes que regulen o limiten la celebració de la festa per part del poder són una font cabdal per al seu coneixement. La festa, com a moment de transgressió de l’ordre quotidià, ha de ser controlada. I, en aquest sentit, l’evolució de la celebració de la nit de Sant Joan a Reus, entre mitjan segle XIX i l’actualitat, mostra prou bé els canvis que es produeixen en les formes de sociabilitat, l’aparició de nous costums que es reivindiquen tradició i evidencia els conflictes que genera l’espai urbà.

Amb referències històriques molt anteriors, la celebració del 23 de juny es va caracteritzar, a la segona meitat del segle XIX i fins a temps relativament recents, pels àpats i balls en masets i hortets, espais al voltant i a l’interior de les àrees d’expansió del nucli urbà, on sovintejaven les fogueres. Pels carrers, a banda del costum de remullar als vianants, el foc pirotècnic n’era el protagonista.

4 T

Com en altres indrets, la construcció de les fogueres era a càrrec dels fadrins i la canalla. La pràctica de bastir fogueres improvisades pel veïnat arribarà fins a finals del segle XX, propiciada per un creixement urbà irregular que deixa amplis espai buits al voltant dels barris de nova creació o entre aquests i el nucli més antic. D’altra banda, es constata una progressiva regulació quant a la construcció de fogueres en el nucli urbà, amb constants prohibicions, però amb una major tolerància pel que fa als espais perifèrics.

Al darrer terç del segle XX, dos factors influiran notablement en els canvis pel que fa a la presència del foc a la festa. D’una banda, la progressiva desaparició de les fogueres bastides de forma més o menys espontània a diferents barris de la ciutat. De l’altra, la consolidació de l’arribada i el repartiment de la flama del Canigó com a referent de la celebració. A partir de 1972 són nombroses les entitats de poblacions de les comarques veïnes que s’apropen a la ciutat a recollir la flama, en un acte que organitza el Patronat Sardanista de Reus i que acaba amb l’encesa d’una foguera simbòlica, l’única que crema al centre del nucli urbà. I aquesta cerimònia de recollir la flama ha generat rituals propis.

En els últims anys, algunes entitats veïnals, com l’AV del Barri Gaudí, han mantingut el costum de la foguera de Sant Joan. Alguna altra foguera crema encara als masos de la rodalia.

El passat 27 de maig es va presentar, al I Simposi sobre Focs a la Mediterrània, una comunicació —de Judit Gamundi, Salvador Palomar i Ferran Sugranyes— com a resultat de la nostra recerca en curs.

El dijous 16 de juny tindrà lloc una nova sessió del cicle «Compartir el coneixement», amb un col·loqui sobre La Nit de Sant Joan a Reus, a 2/4 de 8 del vespre, al local de Carrutxa.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s