Vint anys de Cercolet(e)s

El ball de Cercolets ha estat present a les festes reusenques, si més no, en els últims tres segles. La primera referència documental explícita és en una relació de despeses de la festa de Sant Pere de 1725, tot i que la dansa probablement es ballava abans. Entre aquesta data i la segona meitat del segle XIX, el ball sovinteja, vinculat a la Festa Major i a les solemnitats cíviques i religioses de la ciutat.

Antigament havia estat vinculat al gremi dels corders, un ofici prou important a la societat preindustrial. Al memorial de les festes que van tenir lloc a Reus el juliol de 1833, amb motiu de la jura d’Isabel II, s’explica que van sortir dues colles:

«Los sogueros se distinguieron con la llamada dels Cercolets, que consiste en formar vistosas figuras con medios aros hermosamente aderezados, siendo de notar que particulares aficionados duplicaron este agradable objeto.»

Com altres manifestacions festives de la ciutat, el Ball de Cercolets sembla perviure, més enllà de la fi del món gremial, a partir de colles de balladors que es llogaven o s’organitzaven entre el veïnat, per Sant Pere, les festes de barri o amb motiu de solemnitats diverses. Més enllà de les referències documentals i a la premsa, però, podem creure que, com el de bastons, el ball de Cercolets és una d’aquelles danses del país que el veïnat improvisava amb motiu de les festes de barri o altres celebracions i que no han deixat altre rastre documental que unes referències genèriques a grups que es troben per a preparar un ball o colles que es lloguen per aquesta finalitat. En tot cas, el costum de ballar cercolets es perd al tombant de 1900, en un context de canvi de formes d’oci i diversió.

El ball retorna al carrer a finals del segle XX, en el marc d’un procés iniciat a la dècada de 1980 què recrearà antigues manifestacions de la festa amb noves motivacions. El Ball de Cercoletes o les Cercoletes com són conegudes popularment les balladores han aportat vitalitat i alegria al seguici, amb la seva dansa i amb la seva implicació en molts altres actes de la festa. Sense oblidar la bona relació amb altres colles i elements festius de la ciutat, com els gegants —recordeu el cercolet de l’Indi— el Bou o la Cabra…

El Ball de Cercolets en els seguicis de festa i la cercavila del masclet (1996-2015).
Fotografies de Salvador Palomar i Roser Palomar Fonts

Ballar amb els cèrcols d’ampolles de Plim ha esdevingut un clàssic a la cercavila del masclet. I probablement, és força fidel a l’esperit d’una tradició, present en diferents països, que fa dels arquets enramats un signe de joia i un element de participació en festes i ritus de pas.

En el mateix sentit, el Ball de Cercolets és una dansa que s’adapta prou bé a incorporar noves tonades i, sense dubte, aquesta pot ser una fórmula per anar enriquint el patrimoni musical de la festa. I no cal anar a buscar grans èxits de la música comercial: la recuperació de melodies conservades als arxius —o aplegades a l’Obra del Cançoner Popular, com ha fet recentment el Ball de Cavallets— o la creació de noves tonades, a partir de l’excel·lent planter de músics que tenim a la ciutat, ja és prou important.

cercolets20anys

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s