Curiositats de la Tronada

La Tronada és ara la forma excepcionalment reusenca —antigament havia estat una pràctica prou més comuna— que, de forma habitual, peta per Festa Major al Mercadal.

No cal repetir que històricament s’han fet moltes tronades, en altres indrets amb motiu d’esdeveniments ben diversos: a les festes majors i a les festes de barri, en les solemnitats de la Mare de Déu de Misericòrdia o com a commemoració de fets polítics, per Carnaval i en les festes de les antigues confraries d’ofici. De tronades anotades en tenim a centenars, tant pel que fa a la documentació d’arxiu, la comptabilitat municipal o els memorials de festes, com a la premsa des de mitjan segle XIX.

tronadacompletes2016

La Tronada del 28 de juny d’enguany

És clar que l’encesa de tantes i tantes tronades ha generat moltes anècdotes, situacions curioses i singulars. D’accidents, ben pocs. Al Mercadal, sembla que cap, si més no documentat avui. De fet, la única referència que he trobat, per ara, a la premsa, sempre disposada a fer crònica dels successos, és d’un accident a les festes del barri del Carme, el 1881.

De fets curiosos i incidents, força més. El més repetit, que el foc salti d’un lloc a l’altre de la reguera de pólvora i la tronada cremi per dos lloc al mateix temps, un fet que trenca el ritme de les explosions, però que no ha arribar la major part de vegades a ser notícia. O bé que, en el moment de l’encesa, salti al quadre final, com a passat aquest 2016. Hom recorda alguns exemples en les últimes dècades. Si anem més enrere podem parlar d’aquell any, el 1868, en què el foc del Ball de Diables va encendre la tronada abans d’hora al passar pel Mercadal. O d’aquell militar que, diuen, va caure del cavall en petar la tronada a la plaça i que volia prohibir la tronada. O un altre —aquest sembla que fa menys anys— que després de fer el fatxenda va optar per refugiar-se a l’entrada de l’Ajuntament, en el transcurs de la professó. Són fets que s’expliquen i que no sempre és fàcil ubicar cronològicament.

També són singulars les tronades enceses per personatges notables. La més recordada en l’actualitat és la que Jordi Pujol, aleshores president de la Generalitat, va voler encendre, no sense risc i amb absoluta desesperació dels responsables de la seva seguretat, l’any 1997, mascle per mascle després que la pluja malmetés la reguera de pólvora.

Que la pluja afecti el muntatge de la tronada també passa de tant en tant, motivant preparacions singulars —com haver de posar terra entre les lloses i la pólvora— o provocant que el foc es talli en el curs del recorregut.

Quant a personatges notables podem anar una mica més enrere i constatar que, algun cop, el tradicional senyal per encendre la tronada no l’ha fet l’alcalde, sinó tot un president de govern. No pas d’Espanya, però. El 1956, ara fa seixanta anys, va visitar la ciutat, José Figueres Ferrer (1906-1990), de mare reusenca, president de Costa Rica. Fou rebut a l’ajuntament, amb la plaça del Mercadal plena de gom a gom i, en honor seu, li fou encesa una tronada. A l’igual que va fer a Os de Balaguer —poble de seu pare— es va adreçar al poble en català, cosa que no agradà gaire a les autoritats del moment.

Finalment, podem recordar que alguna vegada la «típica» tronada reusenca ha cremat fora vila. El 2014 alguns mitjans anunciaven que la Tronada de Reus sortiria, per primer cop, de la ciutat i es podria veure a Banyoles, en el marc de la Fira del Foc. No era, però, la primera vegada. L’octubre de 1929 va formar part dels actes de Dia de Reus i la seva comarca a l’exposició internacional de Barcelona.

 

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s