Que us guardi del mal de gola!

La diada de Sant Blai, el 3 de febrer, és una altra de les grans celebracions del cicle hivernal. Moltes poblacions fan aquest dia la seva festa major i són força els costums vinculats a la jornada, el més conegut, la benedicció dels aliments i dels populars blaiets.

A Albarca, al Priorat, per Sant Blai els fadrins sortien a fer una capta per les cases de la població:

«Al matí se vestien dos joves que passaven per les cases a captar. Un se vestia com si hagués sigut de Sant Blai, amb una capa i un gaiato, i després l’altre que l’acompanyava al detràs, amb unes alforjes posades al coll.»

A les cases els hi donaven nous, avellanes, pomes o vi. Els del mas del Lluc, que era la propietat més important del terme i donava feina a  mig poble, els hi donaven quasi sempre vi, «que feien un vi ben bo», ens van explicar. Tot allò que s’arreplegava es portava a la casa que solia fer de cafè i servia per a fer festa, al so de l’acordió. Quan passaven per les cases a captar feien aquesta cantarella:

«—Caritat a Sant Blai, que us guardi del mal de gola!»

Alguna persona gran l’havia anomenat com la diada dels guilandos. Respecte al caire de la celebració, és ben explícita l’anotació que consta a la consueta de la parròquia, escrita cap al 1866: «Esta festa se fa com alguns puestos en lo dia dels Innocents, esto és, pels ximples. Lo Pàrroco, després de la Missa, sens moure’s del altar, fa la benedicció dels fruits»; amb un afegit posterior, de finals de segle: «A la tarde se diu lo Rosari y no res més… bueno». Les últimes vegades que es va fer aquesta capta , a mitjan segle XX,  sembla que només hi anava la canalla.

motlleblaiets1

Motlle de fer blaiets. Reus

Entre les poblacions properes que celebren la seva festa major d’hivern podem esmentar l’Aleixar, al Baix Camp, o Cabassers, al Priorat. Sens dubte, però, la pràctica més coneguda és la de beneir aliments, als quals s’atribueixen propietats curatives. En una descripció del Reus de 1850:

«Salid por la mañana y obervareis a las mugeres y niños como acuden a la Iglesia con sus cestas llenas de frutas, para recibir la bendición del sacerdote. Vereis como levantan cuanto pueden la ofrenda apartando la blanca servilleta, debajo de la cual aparecen las doradas manzanas y amarillos membrillos, con profusión de panzas que ha puesto la candorosa y tierna madre, persuadida de que serán el mejor específico para curar la tos de su niño. Otras cestas de mayo tamaño, sostenidas por la fresca y robusta labradora, contienen no poca cantidad de negras y lucientes alagarrobas, que con buena fe conservará para sanar al mulo, que es el sostén de la familia.»

Es considerava que els aliments beneïts aquest dia tenien propietats curatives per a les persones —mal de gola— i els animals. Reus compta amb un carrer dedicat al sant —que ara s’anomena de sant Pau i sant Blai— i a començaments del segle XVII el veïnat del carrer de les Galanes li volgué dedicar una capella. Les anotacions sobre el costum de portar a beneir els aliments a les esglésies, amb major o menor afluència de participants, sovintegen a la premsa. Només a tall d’exemple:

«Con el ceremonial de costumbre se celebró ayer en todas las iglesias de esta ciudad la fiesta de San Blas, habiendo concurrido extraordinario número de fieles para la bendición de distintas clases de comestibles.» (La Vanguardia, 5/2/1902)

motlleblaiets2

A la ciutat eren i són molt populars els blaiets, galetes aromatitzades amb llimona que porten estampada la figura del sant, feta amb un segell metàl·lic, antigament de ferro colat i ara d’alumini, que es pot trobar a la llauneria Mata. També podeu trobar la recepta al web de la Mariona Quadrada. El consum de blaiets en els primers dies de febrer s’ha popularitzat més enllà de les creences religioses i, beneïts o no, aquests dies esdevenen postres a moltes taules.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s