A l’entorn de l’arquitectura tradicional i el paisatge

El paisatge es pot definir, entre moltes altres aproximacions conceptuals, com una construcció cultural. Considerem paisatge una part d’un territori on hi figuren o intervenen, de forma més o menys dinàmica, elements naturals i humans en major o menor mesura. Paisatges urbans, amb un alt percentatge d’intervenció humana o considerats naturals en què, quasi sempre, l’acció humana es fa evident. A casa nostra, pocs paisatge resten on aquesta petjada humana no sigui palesa. I, és clar, la valoració que fem del paisatge, estètica o emocional, apuntant necessitats de conservació o de restauració, també ho és cultural, generada a partir de percepcions personals o consensuades d’allò que és bell, o del coneixement científic que aporta importància a determinats elements o a la seva relació amb el conjunt.

cami_vilaplana

Camí. Vilaplana

L’arquitectura, com a art de bastir estructures i edificacions de tota mena, construeix el paisatge. Allò que ara anomenem arquitectura tradicional no és sinó el resultat d’una interacció secular entre les comunitats humanes i el seu entorn natural per satisfer unes necessitats de subsistència o simbòliques —refugi, habitatge, conreu de la terra, trànsit pel territori, defensa, culte a la divinitat i moltes altres— a partir dels recursos a l’abast —pedra, terra, fusta, metalls o fibres vegetals…— en cada moment.

marge

Els marges fan evident l’aprofitament humà del territori. Margalef de Montsant

Reflexions —si voleu, tòpiques— que em sembla adient de recordar quan a Reus ens disposem, amb un seguit d’activitats organitzades durant els mesos d’abril i maig, a tractar l’arquitectura i el paisatge, amb l’exposició «Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya», que es podrà veure al Museu de Reus entre l’1 de març i el 18 d’abril, una mostra fotogràfica sobre les barraques de Mont-roig del Camp i diverses xerrades i taules rodones que tractaran de la història de la recerca sobre les construccions de pedra seca o les barraques del terme de Mont-roig, com a exemple important i proper, i alhora de les necessitats de present i futur pel que fa a la conservació i a la gestió del patrimoni arquitectònic, també amb el referent proper de la comarca del Priorat.

Us convido, en aquestes properes setmanes, a visitar les exposicions i seguir les activitats programades.

barraca_aleixar

Barraca de pedra seca. L’Aleixar

Exposició itinerant «Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya».
Mostra fotogràfica sobre les barraques de Mont-roig del Camp
Museu de Reus (Raval de Santa Anna, 59)
De l’1 de març al 18 d’abril

Dijous 2 de març, a 2/4 de 8 de la tarda
Conferència de Jaume Massó, Les primeres recerques sobre construccions de pedra seca a les nostres contrades

Dimarts 14 de març, a 2/4 de 8 del vespre
Taula rodona sobre Arquitectura i paisatge: patrimoni i futur
Amb la participació de Roger Costa, Vicent Loscos i Roser Vernet

Divendres 24 de març, a 2/4 de 8 de la tarda
Conferència d’Esther Bargalló i Martí Rom, Les barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp. El diumenge 26 tindrà lloc una sortida per  visitar diverses barraques de Mont-roig del Camp

Dijous 6 d’abril, a 2/4 de 8 de la tarda
Conferència de Montserrat Solà, Conservació i gestió del patrimoni arquitectònic al Parc Natural de la Serra de Montsant

conreria

La Conreria d’Escaladei, al peu de Montsant

Més informació a www.carrutxa.cat

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s